Kistemaker

Thuis » Boeken » 100 Jaar Akkerbouw 1883-1983 » Pagina 57-59

100 Jaar Akkerbouw 1883-1983 (57-59)

Van alles wat

Er wordt overlegd over een reparatiewerkplaats voor landbouwwerktuigen en machines. In juni van dat jaar vertrok de heer E. Vegter die sedert 1941 secretaris en penningmeester was en nu wordt de heer Van Egdom op diens plaats benoemd.
Er wordt een huis (oude bank) op Kleingouw aangekocht.

In 1949 wordt de teelt van zwarte bessen gestimuleerd en plantten enkele tuinders circa 5 ha daarmee. De meestoof is te koop voor ƒ 13.000,00, maar de verbouwing voor de 1175 m3 zou ƒ 40.000,00 moeten kosten.
In maart werd tot de bouw van een koelhuis voor pootaardappelen besloten, die in herfst, winter en voorjaar daartoe kon worden gebruikt en in de zomer en een deel van de herfst voor bewaren van bloembollen kon worden bestemd. Dat laatste vroeg immers wel veel zorg, die de tuinders niet zo goed konden geven. Het kon gezamenlijk wel.
Het gebruik van zo'n koelhuis én voor aardappelen én voor bloembollen is dan uniek in Nederland, maar het slaan van de eerste paal moest om het slechte weer worden uitgesteld.

Poterhutten – bewaring

In 1953 bouwde de veiling "De Tuinbouw" poterhutten en Akkerbouw bouwde een sorteerruimte voor aardappelen aan het koelhuis.
In mei 1954 vond een tentoonstelling van "middenstand en bloembollen" plaats in het koelhuis.
Het Fanfarecorps "Excelsior" teelde pootaardappelen ter versterking van het instrumentenfonds waarna Akkerbouw deze aardappelen gratis sorteerde.
Aan de heer P. Boeder, die voor Akkerbouw de.artikelen rondbracht, wilde men een motorbakfiets verschaffen, maar Piet wilde niet.
Hij was van mening dat het zo ook wel kon. Deze Piet was altijd bereid zelfs op de zolder te brengen wanneer dat werd gevraagd.

In 1957 werd voor plaatselijk gebruik de naam "zaakvoerder" voor Akkerbouw gehandhaafd, maar naar buiten wordt de term "directeur" ingevoerd.
Nu begon de rentabiliteit van het koelhuis terug te lopen omdat de aanvoer van pootaardappelen verminderde.
Jeugdgespreksgroepen werden samengesteld in 1961 met het doel niet alleen over vakbelangen te spreken.
En in 1962 werd de directeurswoning bij het koelhuis gebouwd en men herdacht het 80-jarig bestaan van Akkerbouw met voor alle bezoekers op de algemene vergadering een gratis consumptie en een sigaret of sigaar.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk