Kistemaker

Thuis » Boeken » Al deze Stenen voor Sparen en Lenen » Hoofdstuk 9 » Pagina 109-110

9. Lutjebroek

Theo Broersen

De mannen die zich in de loop van tijd aan de bank in Lutjebroek hebben verbonden als bestuurslid of in een andere functie, hebben, op een enkele uitzondering na, één eigenschap gemeen: trouw. We zagen reeds dat Meester Scheer meer dan 35 jaar zijn krachten aan de bank gaf, maar ook onder de bestuurders is een 25-jarig jubileum eerder regel dan uitzondering. Meerdere malen zijn er in Lutjebroek dan ook Koninklijke en Kerkelijke onderscheidingen uitgereikt.

A. N. de Jong. A. N. de Jong.

Van slechts enkele festiviteiten zijn foto's bewaard gebleven. De eerder genoemde zuinigheid weerhield het Bestuur er meestal van om een fotograaf te laten komen, Uit de laatste jaren zijn enkele foto's gereproduceerd.
Ook grote cadeaus waren geen regel. Wanneer P. J. Jong Kz. in 1950, na 44 jaar (sinds de oprichting) lid te zijn geweest van de Raad van Toezicht, afscheid neemt krijgt hij een “grote” kist sigaren.

 J.P.Kreuk. J.P.Kreuk.

Afkomstig uit De Streek, verstaat Theo Broersen de taal van de leden en weet rekening te houden met de wensen van de bestuurders. De omvang van de bank groeit gestaag en de welvaart van het gebied straalt ook af op de bank. De groei prikkelt ook om te proberen het werkgebied uit te breiden. De vestiging van een bijkantoor in Grootebroek, Andijk en Hoogkarspel: het zijn allemaal opties die wel eens besproken zijn. Maar nooit heeft het tot daden geleid. Hetzelfde geldt voor samenwerking.
In 1972 sluit voorzitter J. P. Kreuk een weddenschap af met J. Reus om een kist sigaren: Binnen 10 jaar is er volgens hem een fusie. Hij zou geen gelijk krijgen. Pas in 1992 zullen zij onderdeel gaan uitmaken van de Rabobank WFO. Voor het zover is komt er eerst nog een nieuw bankgebouw met woning voor de directeur. In 1965 wordt het met veel festiviteiten in gebruik genomen.

Interieur van het kantoor.
Interieur van het kantoor.

Hetzelfde geldt nog een keer in 1979 wanneer er alweer een verbouwing heeft plaatsgevonden en de directeur voor eigen kosten een woning naast de bank heeft gebouwd. Bij de heropening heeft de bank een balanstotaal van ƒ 38 miljoen en een spaartegoed van ƒ 24 miljoen. Voor een kleine plaats als Lutjebroek geen geringe cijfers.
Intussen is bij iedere gelegenheid wel een feestje gevierd, geen kroonjaar ging voorbij zonder een receptie. De oude zuinigheid heeft plaats gemaakt voor besteding van de winst, maar wel steeds zo dat de leden daarvan profiteren.

Het nieuwe kantoor aan de Fresialaan 1 in 1965.
Het nieuwe kantoor aan de Fresialaan 1 in 1965.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk