Kistemaker

Thuis » Boeken » over Andijk » Andijk in oude ansichten

Andijk in oude ansichten

(Piet Kistemaker, 1971)

„De liefde tot zijn land is ieder aangeboren”. Dat geldt voor het land, maar ook voor de streek, voor het eigen dorp. Wie het dorp verlaat en er na jaren weer eens terugkeert, bemerkt hoeveel er wel veranderd is, hoeveel totaal weg en hoeveel er nieuw bijgekomen is. Maar vooral het oude is dan meest interessant, o ja, dàt is er nog en dàt ook!

Zo zullen ook velen van u deze oude ansichten met genoegen bekijken: veertig, vijftig jaar terug was dat zó! Nu is er vrijwel geen dorp zóveel veranderd als Andijk. Tot 1916 bleef alles vrijwel statisch, de veranderingen waren nooit ingrijpend.
Maar toen kwam de stormnacht van januari 1916. De dijk werd op veel plaatsen „geramponeerd”, (gelukkig niet doorgebroken) en het herstel bracht vele problemen mee. Gelukkig hadden we een zeer voortvarende burgemeester, een echte Andijker: Pieter Groot Janszoon, die van doorzetten wist! De dijkgracht werd met zand dichtgespoten. Leen Volker Az. uit Sliedrecht nam dat karwei aan. De dijkvoet werd verzwaard met een brede berm. Zwaan en de Geus van den Heuvel voerden dat uit.

Ongeveer 300 huizen, die in het gedrang kwamen, werden gesloopt of aan nieuwe wegen herbouwd. De dijkweg werd verlegd en flink verbreed, nieuwe wegen in de polder aangelegd, nieuwe bruggen gebouwd. Andijk kreeg een heel ander aanzien. Veel van het oude is hierbij verloren gegaan, het nieuwe is niet altijd mooier! Vele mooie dorpsgezichten zijn voor altijd verdwenen. Hoe mooi was vroeger de Kathoek tot aan de Horn, met de vele bruggetjes over de dijkgracht. Een wandeling op de dijk was daar een genot!

Zo is er meer… maar dat is voorbij. Wij voeren u met deze ansichten langs de dijk van west naar oost. U bekijkt het maar als een soort „lichtbeeldenavond”. We hopen dat U veel moois zult terugvinden uit de „goeie ouwe tijd”!

Dit boekje is (per 1 november 2022 niet meer) te koop bij Uitgeverij Europese Bibliotheek.

Andijk in oude ansichten: Inhoud.

Andijk in oude ansichten

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk