Kistemaker

Thuis » Diversen » Tekeningen

Tekeningen

Tekenaar Maarten Oortwijn

De naam Maarten Oortwijn zal menigeen zeer bekend in de oren klinken. De Purmerendse tekenaar-illustrator had grote liefde voor het Noordhollands landschap en met name het Waterlandse gebied. Het vormde een onuitputtelijke inspiratiebron. Veranderingen in het landschap legde hij met 'n scherp oog voor historie op papier vast. Hiermee verwierf Maarten de meeste bekendheid. Zijn tekeningen met stads- en dorpsgezichten en landschappen werden regelmatig in kranten als De Typhoon, De Nieuwe Noordhollandse Courant en de edities van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen afgedrukt. Door naast gebouwen mensen te tekenen bracht hij zijn onderwerpen geromantiseerd tot leven. Oortwijns carrière begon in de reclamewereld. In 1946 verschenen zijn in opdracht gemaakte tekeningen in het maandblad 'De Speelwagen', het aan historische schoonheid gewijde periodiek van oudheidkundige Noordhollandse verenigingen. Tien jaargangen vulde hij met ontelbare juweeltjes. Tot 1992 illustreerde hij ook de jaarlijkse kroniek die in de bundels van het historisch genootschap 'Oud West-Friesland' worden opgenomen. Zijn werk is ook in andere regionale boeken terug te vinden. Grote erkenning kreeg bij toen de provincie in 1993 ruim zeshonderd tekeningen van hem aankocht voor de Provinciale Atlas Noord-Holland. Naast tekenaar was hij ook een halve eeuw fotograaf van de gemeente Purmerend, bovendien schilderde hij en maakte Maarten decors voor toneelstukken en stadsfeesten. In 1992 werd bij getroffen door een attaque en moest hij noodgedwongen de tekenpen neerleggen. Op 10 februari 1996 overleed Maarten op 83-jarige leeftijd.

Overgenomen uit de Westfriese spreukenkalender ed. 2000


Meer over Maarten Oortwijn is hier te lezen in het artikel dat verschenen is in de 41e bundel van West-Frieslands Oud & Nieuw uit 1974.

In 1452 verrijzen de eerste molentjes bij Enkhuizen
Tekening, gemaakt door Maarten Oortwijn, op pagina 31 van "Met sprongen door de Andijker historie" en pagina 20 van "Groei en Bloei van de geschiedenis van Andijk".

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk