Kistemaker

Thuis » Diversen » Westflinge

Westflinge

In het Noordhollands Dagblad verscheen wekelijks de rubriek ‘Westflinge’, geschreven door onder meer verslaggever Ed Dekker. Hierin werd bij een actuele aanleiding aandacht geschonken aan het verleden van West-Friesland, zoals het verschijnen van (jaar)boeken.

Hieronder staan een aantal links naar de artikelen die betrekking hebben op Andijk.

De eerste bewoners van ‘nieuw’ Andijk (12 maart 2008)

Timmerman Klaas Burger, kruidenier Reinder Aris Kooiman en broodbakker Cornelis van Otterloo behoorden tot de eerste bewoners in Andijk van de nieuwe huizen aan de Hoekweg. Deze woningen zijn, net als die aan de nabijgelegen Molenweg, gebouwd na de bange januarinacht van 1916.
Lees verder »»

De idealen van de bouwers met De Zevenster (7 maart 2007)

Ze waren met z'n zevenen en noemden zich ‘De Zevenster’. Zeven tuinders uit Andijk. Het zevental was verenigd in een hyacintenclub. De club vond zijn oorsprong in het café, in Het Rode Hert te Bovenkarspel. Daar hoefden de bouwers niet lang na te denken over een naam.
Lees verder »»

Volop genieten, met een helder hoofd (2 juli 2003)

"Als jong meisje las ik in de krant over mannen die hun weekloon verdronken in het café. Hun vrouwen moesten dan maar zien hoe zij de nieuwe week doorkwamen. Dat vond ik heel gemeen." Voor de nu 79-jarige Jel Ruiter-Haagsma uit Andijk was dat indertijd aanleiding zich aan te sluiten bij de afdeling Andijk van de ‘Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken’.
Lees verder »»

Oproer in Andijk tegen oude liberale elite (23 juli 2003)

Andijk beleefde bijzonder roerige jaren in de jaren zeventig van de negentiende eeuw. Er vond in het dijkdorp toen, dik honderd jaar geleden, tweemaal een heuse opstand plaats tegen wat werd gezien als het gezag. Twee plaatselijke rederijkerskamers speelden daarbij een belangrijke rol.
Lees verder »»

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk