Kistemaker

Thuis » Diversen » Artikelen uit WFON

Enkele notities bij een paar Hoornse tabakskervers en -grossiers (3/6)

P. Kaag Antz.Eén van de oudste tabaksgrossiers te Hoorn was Pieter Kaag Antz. Deze zaak was al in 1793 opgericht - en bestaat nog steeds - en voert als handelsmerk 'De Gekroonde Jaagschuit'. Begin 20ste eeuw werd de zaak gedreven door de firmanten Willem Kaag, die naast ijzerhandel Eyken op het Grote Noord woonde, en diens broer Ferry Kaag, die naast de winkel op het Breed woonde. Ferry was eveneens brandmeester-generaal 'omdat bij verstand van rook had'.
Het nog steeds bestaande monumentale winkelpand op het Breed is ontworpen door architect A.C. Bleys, die ook de St. Franciscus- en Cyriacuskerk op het Grote Noord heeft gebouwd. Het bedrijf was aanvankelijk een stoomtabakskerverij, een sigarenfabriek en een koffiebranderij. Het is nòg altijd een familiezaak, met thans de nadruk op koffie (uit eigen branderij) en thee.

De ExterEen bijna even oude zaak was 'De Exter' op de Kaasmarkt: stoom- tabakskerverij en kruideniersbedrijf, met de nadruk op tabak en koffie. Deze zaak werd opgericht in 1797, het tweede jaar van de Bataafsche Vrijheid. Omstreeks 1910 was eigenaar ene J. H. Schuit, kapitein van de schutterij. De zaak is inmiddels verdwenen.
Een iets kleinere zaak was die van Maarten Heidenrijk en Zoon op het Kleine Noord, hoek St. Janssteeg (vroeger bij de Noorderpoort) 'In de theehandelaars' geheten. Ook bij Heidenrijk lag het accent op koffie en thee. De zaak heeft tot na 1900 bestaan. Er rest niets meer van.


© 2001-2019 | Sitemap | Contact

Westfries Genootschap