Kistemaker

Thuis » Genealogie » Het geslacht GROOT (stam Posthumius) » Pagina 1

Lectori Salutem!

Zo is dan eindelijk, na jarenlang zoeken, veel schrijven en bellen en veel mondelinge navraag, dit Familieboek-Groot verschenen.
Het is onmogelijk, om alles wat Groot heet, op één stam te enten, daarom alleen "Posthumius".
Onmogelijk is ook, om alle datums compleet te krijgen, dat zou nog jaren van onderzoek vergen. Enkele van die datums kunnen alsnog door de betreffende familie in handschrift aangebracht worden. In grote trekken is het boek compleet.
Van het geloof is geen melding gemaakt. De familie was van oorsprong Protestant, dwz. tot 1815 "Gereformeerd", daarna "Nederlands Hervormd". In 1834 werd een deel weer "Gereformeerd", enkelen volgden van 1830 tot 1900 Jan Masereeuw, de "profeet" van Opperdoes. Vooral na de oorlog 1940-1945 kwamen er veel nieuwe secten bij: Enkhuizen telt meer dan 30 soorten! Huwelijken met Katholieken kwamen vroeger niet voor: "grof', "fijn" en "rooms" waren drie verschillende soorten, die onderling geen contact met elkaar hadden. In de laatste jaren wordt er veel "gemengd" getrouwd, ook in deze familie Groot. In dat geval is dat in dit boek met de letters R.K. aangeduid.

Veel dank aan allen, die hebben meegewerkt, mondeling of schriftelijk. Een extra woord van dank aan hen, die foto's van familieleden en/of bedrijven leenden; het boek is er meer om waard! Het moge een kostbaar bezit zijn en blijven, ook voor de na ons komende geslachten...


Andijk, 1979. Piet Kistemaker.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk