Kistemaker

Thuis » Jaarboeken "Oud Andijk" » 2021 » pagina 4

Redactioneel

Middels informatie van het bestuur in het vorige nummer van ons jaarboek waren we al voorbereid op het naderend einde van ons Poldermuseum. Het is inmiddels zeker: het gebouw krijgt een andere bestemming. Welke dat wordt is op het moment dat ik dit schrijf nog niet bekend. We mogen ons daarom gelukkig prijzen met het ernaast gelegen Dijkmagazijn dat de hoofdrol gaat spelen in de presentatie van de historie van Andijk en polder Het Grootslag. Daarnaast is hier een belangrijke taak weggelegd voor ons onvolprezen jaarboek. Met enige trots bieden we u de 45e jaargang aan! Dat er nog vele mogen volgen.

Hoe zou je er anders achter kunnen komen dat er gele vla bestond 'Made in Andijk'! En dat een timmerman uit Andijk, heeft meegeholpen met de gedeeltelijke afbraak van kasteel Radboud in Medemblik en het zeventiende-eeuwse havenkwartier in Enkhuizen om met het puin de dijken te versterken. Uiteindelijk werd de man miljonair. Dat ook in Andijk razzia's zijn gehouden. En dat je in de negentiende eeuw je post lopend moest ophalen uit Wervershoof. Ga er maar aan staan. De trieste kerkscheuring in 1926 –zelfs in Andijk– die families intern verdeelde. En zo kan ik nog wel even doorgaan. U kunt het allemaal zelf beleven in ons jaarboek. Geniet ervan.

Nog wel even dit: we hebben in 2020 veertien nieuwe donateurs welkom mogen heten. Door natuurlijk verloop en verhuizing zijn er drieëntwintig afgevallen. Het totaal aantal donateurs is daardoor met negen gezakt tot 461. En dat zijn er nog altijd minder dan het benodigde minimumaantal van 500 dat we nodig hebben om het jaarboek in deze vorm te kunnen blijven uitgeven. Daarom nogmaals een oproep aan de lezers om reclame te maken. Die € 15 per jaar moet toch kunnen en dan krijg je 't nog gratis thuisbezorgd ook! En ook vooral niet vergeten door te geven aan de redactie. 'Opdat wij niet vergeten'.

Henk M. de Boer

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk