Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 25

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 25.

25.
Dit is de plek waar eeuwen lang bakkers aktief waren.
Deze bakkerij is de jongste, en dateert uit de periode 1870/1880, eerdere bouwsels stonden op de zelfde plaats of er achter.
Rechts nog een deel van „De Meiboom”, de stal, en het postkantoor.
De man met de mand is Jacob Feller, bij de kettekar zijn knecht, beiden een sigaar in het hoofd en dat voor een dag in de week...!!! Beiden staan in uitgaande positie en met negen broden in de etalage (achter de glazen) nemen we aan dat de verkoop van start gaat.
Voor snoepgoed „het adres” boven de broden twee planken met stopflessen, de keuze voor de Zondagse cent zal wel eens moeilijk zijn geweest.
De vrouw op het bankje is zijn echtgenote, ze heeft zich als middenstandersvrouw ook een (goedkope) Urker werkster kunnen permiteren.
Omstreeks 1700 vinden we hier de eerste bakker, Sijmen Claes zn., later oefende die het beroep uit in Wervershoof.
Opvolgers waren Jan Gerritsz. Prins, (alias PAN) tot 1763, daarna verkoos die de frisse buitenlucht en werd landbouwer.
Dan tot 1786 Gerrit Jansz. Prins, maar hij verkoos het het boerenberoep. De pijp werd door gegeven aan Teunis Vlam die tevens als bijverdienste de veldwachterssabel hanteerde.
De laatste vijf waren opvolgend, Reinder Bakker, Arie Koen junior, Jacob Feller, en Cornelis van Otterloo.
Na 1916 is de bakkerij onteigend en gesloopt, aan de Hoekweg liet van Otterloo een nieuwe bakkerij bouwen, na zijn vertrek naar Enkhuizen zette zijn zwager Jacobus Bouhuis de zaak voort.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk