Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 57

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 57.

57.
Dit gedeelte heeft de fotograaf Kerkbuurt genoemd, niet ten onrechte, officieel bestaat de naam wel niet maar tenslotte staat hier een kerk.
De opname dateert van even vóór 1916, de oude pastorie heeft plaats gemaakt voor een welke voldoet aan de eisen des tijds, dominee woont nu modern.
Naast de pastorie woonde Dirk Baas, het komen en gaan bij dominee kon hem niet ontgaan, slechter uitzicht had hij aan de andere kant, een houten schot van Jacob Kragt zijn schuur.
De schuit van Corn. Groot Klzn. ligt voor de wal, we nemen aan dat hij thuis is, en getuige de fiets voor het huis, volk over de vloer heeft.
Eerder woonde daar de medeoprichter en tevens voorzitter van „Akkerbouw” Pieter Sluijs. Omstreeks 1900 zocht die zijn geluk in Amerika.
De kerk hier nog in gebruik en ongeschonden, werd na gereedkomen van de nieuwe kerk aan de Middenweg in 1930, verkocht aan Dirk van Heezen.
Het godshuis werd veranderd in een fabriek voor land- en tuinbouwmachines.
In 1967 werd aan de voorzijde een gereedschapswinkel gebouwd, in de jaren zeventig werd de fabriek opgeheven en aan de winkel toegevoegd.
Voor een scala artikelen zorgt heden ten dage zijn zoon Piet.

De ijzeren brug voert naar de paardestal en enkele woningen, de houten is voor de kerkgangers.
Van af de kruin van de dijk kon men hier naar beneden.
Deze op/afritten waren speciaal gemaakt voor de bezitters van paard en wagen, lag er sneeuw dan waren ze domein voor de jeugd, de klompen dienden dan als slee.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk