Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 63

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 63.

63.
1920, „Aanleg nieuwe weg”, aldus Piet Visser.
Dat de weg in dat jaar werd aangelegd zal wel waar zijn, maar wat men hier doet is iets anders, het heeft te maken met de nieuwe gracht die achter de kerk zou komen te liggen.
De mannen zijn (nu even in ruststand) bezig het prutslootje, dat straks op de nieuwe gracht zal uitkomen, te verbreden.
Vanwege de komst van woningen en bedrijven diende het een goed bevaarbare sloot te worden. De naam „Middenweg” (die eerst „Noodweg” genoemd zou worden) is hier waarschijnlijk nog niet vastgesteld.
Aan het einde van het slootje zien we de achterkant van de pastorie, rechts de huisjes van o.a. Dirk Baas en Dirk Mantel, (grootvader van D. en K.)
Dirk woonde in het huisje waarvan we alle dakpannen goed kunnen zien, het zou net als de anderen er om heen aan de nieuwe weg komen te staan.
Om bij zijn werk te komen hoefde hij niet ver te lopen, de kerk staat achter zijn huis, daarvan was hij koster.
Opvolgers van Dirk waren: Piet Broer, Piet Koen en Jaap Mellema.
Aan de overkant, op eigen erf, de bejaarde Pieter Groot.
Genoegelijk, de pijp in de brand en handen in de zakken, volgt hij de gebeurtenissen, na jaren lang zelf te hebben gewerkt mag hij er nu naar kijken.
Van de mannen aan de overkant kennen we slechts één, dat is Jacob Bootsman, (bovenaan derde van rechts), hij draagt een zwart jasje en is, net als Pieter, toeschouwer.
Anno 1990 is, mede vanwege de verkaveling, varen en vissen hier niet meer mogelijk, omstreeks 1980 is dit gedeelte gedempt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk