Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 74

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 74.

74.
We verlaten de driesprong en gaan weer richting dijk.
Na Kistemaker missen we een aantal panden, er was geen kaart van te vinden.
We beginnen dus bij het gedeeltelijk zichtbare dubbel woonhuis van Jan en Piet Mantel.
In het volgende treffen we bekende namen, na Jan Vriend, Kees Bloemendaal en Geesje Groot. Via Klein Gouw 35 (waar nu de weduwe Grietje Bloemendaal-Butter woont) zijn ze hier neergestreken.
De laatste twee zijn nieuw, in het eerste vinden we de fam. Piet Schenk, later verhuisden die naar de kersverse Wieringermeer.
Achter de hoge bomen, schijn bedriegt hier, geen twee maar één groot pand met twee daken. Omstreeks 1930 liet Meindert Zee dit bouwen, aan de noordkant winkel, pakhuis en klompenzolder, rechts het woongedeelte.
De oude zaak aan de dijk werd (exclusief de handel boter, kaas, eieren en klompen) verkocht aan Laurens Reinsma.
De uit het pakket gelichte handel behield Meindert zelf en dreef die in zijn nieuwe zaak, na zijn overlijden zorgde zoon Jan voor de omzet.
In 1975 verkocht zijn weduwe het pand, het bedrijfsgedeelte werd verbouwd tot woning, huidige bewoner is boekhandelaar in ruste K. Gorter, in het zuidelijke gedeelte de fam. de Kroon. Langs de weg geen vangrail maar veerkrachtige heg, gedoemd om, evenals het laatste stukje vaarwater hier, de schuit op de achtergrond en gekwaak van kikkers, te verdwijnen. Honderden kubieke meters zand zouden het water verdrijven (later lastig voor nutsbedrijven vanwege loopzand) er kwamen klinkers, grote keien en winkels voor in de plaats, samen vormend het nieuwe „winkelhart" van Andijk.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk