Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 76

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 76.

76.
1950, ongeveer twintig jaar later, er is, behalve dat de sloot nu geheel is gedempt en de nieuwe kerk er staat, weinig veranderd. Het trottoir ontbreekt nog, het zou er wel komen al duurde dat nog even.
De kerk kunnen we niet overslaan. Even de feiten: Gebouwd in de periode maart 1929 - augustus 1930, gelet op wat er staat een geweldige prestatie. Architekt Reitsma uit Groningen, aannemer Drent en Westreenen uit Amersfoort, kosten ruim 180.000 gulden. Voor de klok zorgden de Gebr. v. Bergen. Vanuit Midwolda, Groningen, arriveerde die in Enkhuizen, vandaar werd het 1550 kilo zware gevaarte per schuit naar de plaats van bestemming gebracht.
Zagen we op de vorige foto acht woningen, het zijn er nu negen. Tussen dat van Willem Groot (met lange schoorsteen) en Sjoerd Visser in was nog voldoende ruimte voor Albert Panthöfer en Grietje Faust, thans bewoond door Fam. Spil. Het dwars geplaatste is weer van de dijk afkomstig, daar gebouwd in 1894, hier herbouwd in 1920. Het is de oude bakkerij, laatstelijk van Willem Tensen.
Als „lokvogel” stond het daar (anderen ertoe te bewegen zich aan te sluiten) frank en vrij, in zand en wind. Daniël Vriend gaf het de naam „ELIM” (rustplaats in een oase).
Het stond boven de deur, helaas nu verdwenen. In 1950 waren er nog maar weinig auto's, dat zou ook hier langzaam maar zeker veranderen. Inmiddels zijn het er miljoenen geworden, honderden daarvan rijden hier nu dagelijks.
Of het nu aan het weer ligt of aan iets anders weten we niet, maar noch op de erven noch op de weg is een „kop” te zien.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk