Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 77

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 77.

77.
Dit is de laatste ansicht van de Middenweg, gemaakt ter hoogte van de plaats waar de schuiten lagen.
Het einde van de sloot is nog net te zien. Rechts weer een pronkstuk van Kees Gutter bestemd voor dokter Berger en z'n gereformeerde patiënten.
Na het overlijden van dokter Heenk wensten de gereformeerden een eigen geneesheer, dat werd Berger.
De rest van de dorpelingen bleven bij opvolger dokter Hulst of Pinxter, laatgenoemde had zijn praktijk in Wervershoof en had overwegend katholieke patiënten.
Tijdens de bouw woonde dokter bij Kees overhuis, er was voldoende ruimte in de stolp, tevens bleef hij continu op de hoogte omtrent de vorderingen van zijn villa.
Even voor de bevrijding, in 1945, is hij door de Duitse bezetters om het leven gebracht. Opvolgers waren G. Sterk v.d. Weg, L. Ubbink en de thans zetelende G.R. Veldhuis.
Gelet op het dak van de moderne auto, op de inrit, dateert deze ansicht van na 1945, het tijdperk van patiëntenbezoek per koets of rijwiel was zo goed als voorbij.
Richting kerk blijven we even staan bij het mooie huis van Willem Dekker, en vergapen ons aan het opschrift op de gevel, daar staat „Aktie-Labores-Jucundie”.
Informatie ter plekke leverde de onthulling, letterlijk betekend het: „Na gedane arbeid is het zoet rusten”.
Vanwege de vele aktiviteiten in de avonduren, in en buitenshuis, heeft het spreekwoord nu aan betekenis verloren.
Het laatste huis (met erker) is van bollenbouwer Jan Schenk Wzn., eerder woonde die aan de dijk, ter hoogte van de „Gereformeerde” school.
Hier aan de Middenweg is het bedrijf overgenomen door D. en K. Mantel, nu „Mantel Holland” genaamd.
Tegenover het bedrijf staan twee woningen, eerder waren dat delen van het café en toebehoren van Arie Vlaar uit de Kathoek.
Op die operatie komen we later uitvoerig terug.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk