Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 78

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 78.

78.
Het plan om Oostwaarts verder te gaan, laten we nog even varen. Na 1916 is de situatie tussen bakker Feller en Jantje de Jong zodanig veranderd, dat het de moeite waard is dit trajekt nog een keer langs te gaan.
Een heel ander beeld, waar nu twee mannen staan, stond de stolp van o.a. Jan de Bree.
De achterste figuur staat op de plaats van meester Warnaars huis, de garage is al verplaatst naar Klein Gouw.
De drie klassige school, met fraai bewerkte topgevel, is nu geheel zichtbaar. De bestemming zou, door de bouw van de nieuwe school aan de Hoekweg, spoedig veranderen.
Achter de school bevond zich een grote regenbak, in perioden van droogte kon, als thuis de regenbak leeg was, hier voor de prijs van 1 cent per emmer, water worden geleverd.
Voor de leverantie zorgde Klaas Mantel (Klaas Toet), zijn echtgenote Duwertje Krul schnabbelde er ook wat bij, zij hield het interieur van de school schoon.
Na ontruiming heeft meester de Boer (afkomstig van Marken en verbonden aan de Kuyperschool) er nog enige tijd onderricht in de naai- en breikunst gegeven daarna werd het voor opslagruimte, à ƒ 30,- per week, verhuurd aan aannemer P. Daalder.
Uiteindelijk kwam het te koop. Het hoogste bod ƒ 1.400.-, in de ogen van de gemeente te laag, was reden om het te slopen. Er is verteld, dat de opbrengst daarvan nog minder zou zijn geweest.
Uiterst rechts de nieuwe winkel van Maarten Kort, gebouwd min of meer achter de winkel van Ellerbroek. De nieuwe weg is er de oorzaak van dat deze nu in de bocht staat (Dijkweg 246 na Maarten Kort, P. Hoek, nu fam. (M) de Graaf.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk