Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 82

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 82.

Klik hier voor een grotere versie van deze foto in een nieuw browservenster.

82.
1925, Het veranderde beeld.
Kijken we naar links, dan denken we aan Neel Kok beklemd in de bedstee, schoenmaker Willem Butterman en alle anderen die daar zo veel hebben moeten doorstaan.
Het nieuwe tijdperk ligt rechts, daarin is veel tot stand gebracht.
Het eerste bouwwerk (na het grote huis van Nanne Groot) is de Andijker Middenstandsbank tevens woonhuis voor de beheerder.
Die voerde verkeerd beheer, de bank ging failliet.
Dat zal (Zuiderzee) visserman Arie (Aike) Bruin (zelf staat hij aan de overkant) niet hebben gespeten, die kwam daar toen wonen.
Bij „De Meiboom” (de derde inmiddels) ontwaren we de echtgenote van kastelein Jaap Dekker, één van hun dochters (Truus of Trien) en de van Steenwijk afkomstige veldwachter Reyer Zandbergen.
Opvolger van Dekker was Ab Verra, die is, na eerst nog beheerder van „Cultura” te zijn geweest, vertrokken naar Medemblik, daar had hij een eigen cafe.
Na de oorlog kwam „De Meiboom” in handen van een stichting, het werd toen een (Gereformeerd) jeugdcentrum, beheerder Jaap Uitterdijk.
In 1952 vinden we daar Piet Kwantes, vervolgens Broer Pasveer en als laatste Rien Wijnia. Nieuwe eigenaar werd Scholtens bouwbedrijf, die gebruikte het voor opslag bouwmaterialen. Die verkocht het aan P. Kramer, aannemer van grond-water-en wegenbouw.
In maart 1987 ging het tegen de vlakte, op dezelfde plaats staat nu een nieuw kantoor/werkplaats. Het huis van Arie is eind jaren zeventig gesloopt.
De nieuwe eigenaar, die daar een nieuw huis wilde bouwen, raakte door instorting huizenhandel in de problemen. Jarenlang heeft het in weer en wind half afgebouwd zo gestaan. Uiteindelijk kwam ook dit in handen van P. Kramer, die woont er nu comfortabel.
Naast „De Meiboom” de melkzaak van Jacob Groot en Fenna Doff, later Johan v.d. Dolder. Vervolgens vijf goedkope gemeentewoningen z.g. „Duiventillen”.
Ze stonden op meerdere plaatsen doch zijn inmiddels (ze voldeden niet meer aan de gestelde eisen des tijds) allen gesloopt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk