Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 92

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 92.

92.
Het huis, met twee schoorstenen is klaar, Kees en Cornelia zijn onder de pannen.
Een degelijk bouwwerk berekend op storm. Een windbreker bij de zijdeur en op het dak gespannen ijzerdraad om afwaaien van pannen te voorkomen.
Gelet op de kleine raampjes moet zich daar de bestede bevinden, daar in slapen was toch heel iets anders dan in een ledikant.
Schrijver herinnert zich nog zijn kinderjaren, te wars kip bij opoe, ook al woonde ze dichtbij, dat was een ware belevenis.
De beddedeurtjes op een kier, het licht van de petroleumlamp, het tikken van de staartklok en het schuifelen van opoe op haar zwarte muilen. Het gaf een gevoel van geborgenheid en warmte. Links het achterstuk van bakkerij Christiaan Lever.
Klantenbezoek geschiedde per schuit en daar we de aanlegsteiger verlaten aantreffen, nemen we maar aan dat hij daar mee bezig was.
De timmerwerkplaats van Roelof Zwaan staat dicht aan het water, het zal ongetwijfeld wel in verband staan met aan en afvoer van houtprodukten.
De grote schuit is van zaadhandelaar Jacob Kooiman, ook de meeste opvarenden dragen die naam. Of de tocht nog beginnen moet of ten einde is blijft een open vraag, voor de fotograaf is het roer even om gegaan en kunnen we zien wie het zijn.
V.l.n.r. Ant Kooiman, Jaap Kooiman, Cor de Kroon, Froukje de Kroon, Greta van Dorp, Truus van Dorp, Janna Kooiman, Maartje Kooiman, Rein Kooiman, Trijntje Kooiman, Gert Kooiman.
De „van Dorpen” zijn kinderen van de dominee.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk