Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 93

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 93.

93.
De achterkant van de bakkerij met ernaast- nog een stukje dak van het woonhuis.
Ten tijde van deze opname werden hier de bollen gebakken door de van Veendam afkomstige Christiaan Lever, terzijde gestaan door echtgenote Marijtje Groot.
Eerder werd het vuur opgestookt door Dirk Broer gehuwd met Geertje Buishand. De namen van de bakkers daarvoor zijn de schrijver niet bekend.
Na het vertrek van Lever naar Emmercompascum werd de zaak overgenomen door zijn knecht (lange) Willem Tensen en Pietertje Prins. Willem was de laatste die voor de oven stond, daarna viel óók voor dit ambachtelijk bedrijf het (slopers)doek.
Het meel werd betrokken van meestermolenaar Tuytel uit de Krimpen.
Schaduw aan de oostkant, het is middag, de reis zit er weer op, de schuit gaat voor de wal.
Bij het roer Christiaan, met mand Frits Bode, het tweetal wordt verwelkomt door Marijtje en de bij de wal staande Trien Brouwer.
Brood, beschuit en allerhande werd vervoerd in kisten, goed beschut tegen weersinvloeden. De duur van de reis was mede afhankelijk van het weer, was het mooi dan kwamen de klanten naar de schuit, regende het dan moest de bakker naar de achterdeur.
Het bakkersberoep was lang geen vetpot, er waren er te veel en ieder had zijn eigen (vaak gelovige) klanten, waar soms een lange reis voor moest worden afgelegd. Een winst van slechts enkele dubbeltjes was dan het resultaat. Om vier uur ging de wekker, 's avonds vroeg erin, het waren lange dagen die men maakte.
Bakkers die per hondekar ventten, waren wat eerder thuis. Waren de zaken gedaan, dan lieten ze de honden draven.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk