Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 116

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 116.

116.
De aanwezigheid van Piet Jonker is niet onopgemerkt gebleven, de hele buurt is naar buiten gekomen.
De mannen zijn plaatselijke middenstanders, de mannen van de vrouwen zijn op de bouw, zij zullen het verloop van de gebeurtenissen 's avonds vernemen.
Ook Piet Kistemaker is weer van de partij nu als hulp bij kruidenier Uitterdijk en omdat de fietsmand toch leeg was, heeft hij een grappig tafereeltje gecreeërd, in de mand zit Hein zoon van de kruidenier.
Geheel achteraan is de vrouw van Jan Krul, nauwelijks te zien. Vokeltje Kort, gehuwd met Dirk Nijdam en dochter Janny zijn beter te onderscheiden, hun huis is gebouwd door Jan Visser Abrahamszn. (Brammesjanje).
Kaatje van Marle, echtgenote van Piet Bloemendaal (aardappelvaarder) heeft een kind op de arm, het gezin telde vele zielen zodat we mogen aannemen dat de twee andere meisjes kinderen van hun zijn.
De man met het zwarte haar is kruidenier Dirk Uitterdijk, zijn zaak ligt meer oost opwaarts die zien we later.
De man met de witte kiel zou Jaap Dekker (van Oostwoud) kunnen zijn, maar ook een knecht van de vele slagers die er waren.
Op het hoekje in de schaduw Grietje Groot (Biest), blijkbaar is het Jonker ontgaan dat ze beter aan de zijkant had kunnen staan, haar donkere kleding geeft weinig contrast met het houten schot.
In het voortuintje is het een kale boel geen bloem te bekennen en de paal van het electriciteitsbedrijf zal men wel hebben moeten gedogen.
Het huisje van Bloemendaal ziet er heden tendage wat vrolijker uit, in de blinde muur is een raamkozijn aangebracht met 27 raampjes terwijl van de schuur woonruimte gemaakt is.
Als verfraaiing dient daar de deur met twee gietijzeren rasters, in het verleden behoorden zij bij het huis van Karel Keesman.
Daar heeft men, een niet bij het huis passende, nieuwe moderne geplaatst, maar misschien hebben de huidige bewoners dit inmiddels zelf ook ontdekt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk