Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 14

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 14.

14.
De ijzeren brug is ingekort en wat meer naar voren geplaatst.
Het slootje is vaarwater gebleven, het heeft zowel links als rechts aansluiting op de brede sloot, die achter de stolp van Kees Basjes ligt.
Eenmaal over de brug slaan we links af en passeren dan eerst het onderkomen van olieventer Corn. Kooiman Klzn, eerder woonden daar Arie Doef en Zwaantje Putting.
Van het huisje zien we slechts een stukje muur met muuranker en het schuurtje.
Vervolgens aan onze linkerhand de (niet zichtbare) achterkant van (inmiddels) bakkerij Visser.
Na dit te zijn gepasseerd, slaan we rechts af en belanden dan op het kleine Palingpad. Boven de schuur van Kooiman het dak van Klaas Nierop Klzn. zijn huis, dat ligt aan het genoemde pad.
In de deuropening staat Niesje Kostelijk (wat een prachtnaam) echtgenote van Jaap Sieses, afkomstig uit de streek Noord-Scharwoude-Langedijk.
De schuur met “gebroken kap” (gebouwd door G. de Vries i.v.m. vele kinderen) behoort bij de volgende woning. Ook Jacob Krul en Ant Leen hebben daar nog gewoond.
Vervolgens dat van Jan Lieuwen en Trijntje Zwart (schoonouders van Klaas Nierop Klzn.), eerder Willem Mos en Grietje Burger, zij verhuisden naar de andere kant, het kleine pad.
Na Jan Lieuwen betrokken Jacobes De Jong en (de van Duitsland afkomstige) Mina Lauwer (zuster van Erna) het, daarna zijn die naar Canada geëmigreerd.
De laatste in het rijtje is op 28 maart 1941 door een defekte schuurkachel binnen een half uur tijds volledig afgebrand.
Na enige tijd bij een broer onderdak te hebben gehad, kochten de gedupeerden Jaap Bloemendaal en Eelkje Smits (afkomstig van de stolppastorie) aan de Horn een andere woning. Geheel rechts de stolp van Kees Basjes en Antje Mos Wdtr.
De huidige eigenaar Lefevre heeft er een bord geplaatst met naast zijn naam het opschrift “Villa Equitem”.
Links daarvan woonden, in afwachting van de verhuizing naar de winkel aan de dijk, Frans Horjus en Dina Spoelstra, eerder Corn. Kooiman en Antje van Marie, nog eerder Willem Schenk. Het meisje op het pad is Trijnie Nierop Kldtr. In haar hand heeft ze een strijkijzer en is daarmee op weg naar opoe Trijntje Zwart.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk