Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 23

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 23.

23.
Een statiefoto. De ochtendzon werpt haar licht en warmte op mens en omgeving. Bedrijvigheid vooraf, maat dan staan ze dan knap in de kleren en, behalve Janna die draagt schoentjes, de klompen aan.
De jongens, bij de fraaie deur zijn kinderen uit het het eerste huwelijk van Nanne Vriend, en Antje Groot Nannedtr., zij overleed in 1902 op 40 jarige leeftijd.
Van links naar rechts staan daar Klaas, Jan, Cor en Nanne.
Nanne Sr. zelf staat naast zijn tweede echtgenote, de van Friesland afkomstige Ymke Visser en de kinderen uit dat huwelijk.
Dat zijn van links naar rechts, Tjerk, Janna en Bertus, Aafke, de laatste, geboren in 1917 moest nog komen.
Het plaatje ademt de sfeer van knusheid, wat te denken van het fraaie onderkomen voor “De Barnevelders”, een echte “mini eengezinswoning” waar vader haan de baas is, het werd gemaakt door de plaatselijke timmerman.
Het hakblok, er naast, heeft al heel wat slagen te verduren gehad, het “hart” is er al grotendeels uit.
Messen etc. hield Nanne zelf scherp op de zandsteen die nog net op de voorgrond is te zien.
De schoenen genieten van het zonlicht. Nog nat van de wandeling naar de kerk heeft Ymke ze over de punten van het hek gehangen en zullen spoedig droog zijn.
Van dochter Janne vernamen we dat het materiaal van hun huis later weer is gebruikt voor de bouw van het huis van Corn. op 't Land, hoek Klein Gouw-Horn. (nu Middenweg) Het hakblok en de “mini” woning zijn later, toen de familie naar De Knokkel verhuisde, meegegaan en hebben daar nog jaren lang dienst gedaan.
Achter het huis van Nanne zien we het huis van Kees Visser en Aaltje Zwagerman.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk