Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 25

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 25.

25.
Velen zullen deze ansicht die Piet Kistemaker in 1971 liet plaatsen in het boekje “Andijk in oude ansichten”, herkennen.
Om het overzicht te behouden volgt nogmaals plaatsing.
Geheel achteraan de stolpen van Tjade, Fokke en het trio Groot.
Duidelijk, van hier af gezien, een vertekend beeld, het is alsof het huis van Nanne en de stolp van “de Hutten” een geheel vormen.
Bij Nanne is de aanwezigheid van Piet Jonker niet onopgemerkt gebleven, ook al staat de hele familie ver af, “ze zijn er weer”.
Een leuk decor is de zeilschuit. Het doet denken aan “Zoile boi Andoik” uit de bundel “Waar het stille water wacht” door Jac. Groot.
Het lange huis is de bakkerij van Jitse Verhoef, die nam de zaak over van Kees Visser (Prokje).
Na het vertrek van Jitse, naar de Haarlemmermeer, werd de bakkerij opgeheven en vestigden zich er (van Hoorn afkomstig) Sam Volten en Trien Boeder.
Sam, sigarenmaker van beroep, fabriceerde ze in een (niet zichtbare) schuur gelegen tussen zijn woning en het magazijn van buurman Uitterdijk.
Het nevenberoep, visserman, bracht hem het voordeel dat zijn longen periodiek van tabaksstof werden gereinigd door de (toen nog) zuivere buitenlucht.
Jaren later, de nieuwe weg lag er al lang, is de oude bakkerij gesloopt.
Achter de bakkerij (óók niet zichtbaar) staat een oud houten huis, zwart geteerd met ramen aan de zuidkant.
Van daar uit keken Willem Groot en Elisabeth Visser, en later Jan Gorter uit over de velden tot aan de streek Hoorn - Enkuizen.
“Rijke Varkens Stinken”, een belediging aan het adres van een grote verzekeringsmaatschappij.
Het waren echter jongens (en die mag men het niet aanrekenen) die deze betekenis gaven aan de drie letters op het geëmailleerde reclame bord, met de man, de vrouwen het hondje, hangend bij Uitterdijk aan het schot.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk