Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 26

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 26.

26.
Vanwege werkloosheid, met name in Friesland, kwamen vele uit die provincie naar Noord-Holland, waar de kans om aan de slag te kunnen groter was.
Dat deed ook de man bij de winkeldeur , Dirk-Hein Uitterdijk, afkomstig uit Akkerwoude. Zijn eerste werkgever was, de ons welbekende kruidenier Jan Zee.
Het verlangen naar een eigen zaak werd in 1911 realiteit. Niet in Andijk, doch in Broek op Langedijk. Een jaar later kwam Dirk, inmiddels gehuwd met Dieuwertje Prins, al weer terug naar Andijk. Jan Prins, de gevestigde kruidenier, legde het bijltje er bij neer en verzocht Dirk hem op te volgen.
Het werden lange dagen, veel ging per schuit naar de klanten, was men vóór zes uur thuis dan klaagde men niet.
Het gedeelte waar de schuit ligt, is niet het veronderstelde woongedeelte maar het met gordijntjes uitgevoerde magazijn.
De man met de transportfiets (ook van Friesland afkomstig) is Dirk Nijdam.
Hij huwde met dienstbode Vokeltje Kort afkomstig van Enkhuizen, ze staat naast de eigenaar van de zaak.
Bij het magazijn Dieuwertje Prins, echtgenote van Dirk.
Volgens kleinzoon Dirk hing er aan de brugleuning dikwijls een klomp. Daarin kon een briefje gedeponeerd worden indien doktersbezoek noodzakelijk was. Telefoon was er nog niet.
Na 1921 zijn winkel en magazijn opgeruimd, op de hoek van het Hornpad stond toen de nieuwe winkel.
Geheel links zien we nog het dak van (het staat er nu nog) een dubbel woonhuis, gebouwd door Abraham Groot en Jan Prins.
In het linkse deel woonde Abraham met Afie Prins nu Trijntje Mantel (wed. van Willem Kooiman) rechts Jan Prins en Afie Gorter (nu Amsterdammers).

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk