Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 29

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 29.

29.
Een goed zicht op het voorfront van Willem zijn stolp wordt ons hier ontnomen door het boetje, waar (om later als waaghals te worden beschouwd) de jongen op het dakje is geklauterd. De schuit van Willem ligt voor de wal, dus zou de ander, die een rugspuit vervoerd en mogelijk onderweg is naar de bouw, een collega tuinder kunnen zijn die óók even poseert.
Alles is onbeweeglijk, ook de hond die de kop richting baas heeft gedraaid en zich afvraagd waarom nu iedereen stilstaat en niet doorloopt. Op het bruggetje Willem, Ebeltje en vermoedelijk Hester.
Tussen de dichte takken zien we lichtelijk de contouren van een stukje dak met schoorsteen. Daar woonden Heert Mantel Jnzn. en Trijntje Krul Pdtr., later Frederik de Jong en Maartje Brouwer, daarna het grote gezin Haye Okkema (allen op de lange regel), die naar Canada vertrokken zijn, en Jelte Wiersma en Annie Vriend Corndtr.
Daarna is het een bergplaats geworden voor loodgieter-organist Piet Ouwens.
Vanwege bouwvalligheid is het omgegaan en is er een dubbele garage voor in de plaats gekomen, nu van installatiebedrijf H. Groothedde. Met het vergrootglas in de hand bekijken we de petroleumlamp en ontdekken dan het volgende.
In het glazen hokje staat gewoon een complete losse lamp, die net zo goed dienst kan doen in de huiskamer.
De foto is zo duidelijk dat niet alleen de glazen pot, maar ook het katoentje en het opstaande glas zeer goed zijn te zien.
Voor de lantaarnopsteker een bewerkelijke klus naast het aansteken en uit blazen diende ook het katoentje (de pit) periodiek onderhouden te worden.
In de stolp met het lage dak woonde de wed. Rooker.
Op die plaats staat nu het woon-winkelpand van Groothedde, eerder Piet Ouwens.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk