Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 30

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 30.

30.
Indrukwekkend domineren deze twee goliaths in het kronkelend lint van individuele scheppingen. Mits in goede staat zouden ze heden ten dage toch gauw een slordige acht ton opbrengen en de tijd naar het miljoen niet ver meer verwijderd. Het zijn originele stolpboerderijen, waarvan alleen de tweede tot 1919 de funktie heeft behouden. Daarna volgde sloop.
Op de brug een onbekende. Daar leefden de gezinnen Cornelis Bakker en Elisabeth Kooiman en (in het voorste deel) Jan Brouwer en Antje Prins.
In 1919 verhuisde het gezin Bakker naar 't Veld (ook wel Kerkeveld genoemd) en vielen de beide reuzen ten prooi aan de sloophamer.
Eerder dreigden ze ook al uit het beeld te verdwijnen, maar door andere oorzaak.
Uit de mond van mevr. Ant Droog-Bakker (dochter van Cornelis) wonende in “Sorghvliet" de volgende gebeurtenis.
Een mooie zomeravond was, zoals gebruikelijk, aanleiding om boven aan de dijk het dagelijks gebeuren te bespreken. Het was broeierig. Plotseling schrok iedereen van een onverwachte bliksemflits en zagen ze uit de nok van het dak rook kringelen.
Nu zou men de brandweer alarmeren, die zijn er binnen een aantal minuten.
Dat zou toen te lang hebben geduurd en alles zou zijn verbrand.
Als hazen zijn enkele mannen naar beneden gesneld, hebben een ladder gepakt, zijn het dak opgeklauterd en hebben het brandend riet met de hand verwijderd.
Dit alles tot grote opluchting van buurman Jan Boeder.
Ter afsluiting van deze pagina vermelden we alvast wat er verderop staat.
De stolp, achteraan, is van Willem Dijkman. Vervolgens huis en dwars geplaatste schuur van Marines Dekkers, geheel vooraan het winkeltje van Gerbert Blom.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk