Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 31

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 31.

31.
1910. Bezoek van fotograaf Reekers uit Enkhuizen.
Naast Reekers waren er in de Haringstad nog twee die zich bezig hielden met straatfotografie, n.l. de reeds eerder genoemde A. Dekema en A. van Egmond.
Was daar de markt voorlopig verzadigd, dan werd de kiekkast met statief op het rijwiel bevestigd en ging het richting omliggende gemeenten. Hier in Andijk aangekomen heeft hij, op de kruin van de dijk, positie genomen en daarna dit resultaat aan Jan Prins gepresenteerd. Die verkocht ze.
Via de brug, met klaphek, komen we bij de boerderij van Jan Boeder en tevens op het landpad dat later in Hornpad gedoopt werd.
Aan het einde nabij het water de Knokkel boog het pad naar rechts, naar enige daar staande huizen en boerderijen.
Ter hoogte waar nu garage Karreman is, eindigde het. Na 1920 is het doorgetrokken naar de Middenweg en noemde men het “Verlengde Horn”.
Wanneer we de beide reuzen van Boeder en Bakker goed bekijken ontdekken we iets unieks: ze vormen één geheel, mogelijk zijn ze gebouwd voor een rijke boerenfamilie.
Bij de gracht de boenwal. De melkemmers, schoon geboend met water van de dijkgracht, liggen daar uit te druipen. Dat was gebruikelijk. Leidingwater was er nog niet en voorlichting evenmin.
Degenen die een nortonpomp bezaten waren beter af. Dat water, mits niet te zout en ijzerhoudend, bevatte doorgaans geen schadelijke bacteriën.
Het stolpje naast Bakker, waar de weduwe Rooker (tante Gerritje) woonde, is na 1916 ook gesloopt. Na de sloop kocht Wiggert Zwagerman de grond en verkocht het door aan Sikke Horjus. Deze, wetende dat zijn zaak in de Bakkershoek diende te verdwijnen, liet hier het nieuwe woon-winkelpand bouwen.
Op de volgende pagina zien we dit gedeelte weer, maar dan in de periode van de dertiger jaren.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk