Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 33

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 33.

33.
Het nieuwe woon-winkelpand van Sikke Horjus, gebouwd door timmerman H.J. de Vries. Onder de geglazuurde tegels lezen we: S.W. Horjus in manufakturen-confektie-bedden en nog iets, maar dat is niet leesbaar.
Op deze in de twintiger jaren gemaakte ansicht zien we zoon Frans, leunend tegen de auto. In de auto zit broertje Klaas, die voelt zich chauffeur.
Buiten in de hoek van de winkel ligt een grote stapel vloerkleden, in combinatie met het gladde zeil de toen gebruikelijke vloerbedekking in woningen.
Voeg daar nog aan toe de kleine matjes vóór elke deur en men was verzekerd zo af en toe eens onderuit te gaan.
Links van de winkel lag nog een stukje bouwgrond.
Daar liet Frans, in 1929, voor zichzelf en Dina Spoelstra een huis bouwen. Na er tien jaar in te hebben gewoond, verkocht hij het aan Dirk Sietses, die het daarna weer verkocht aan Sibbele de Jager.
Na een aantal jaren aan het Palingpad (in de v.m. woning van Willem Schenk) te hebben gewoond, vestigden Frans en Dina, in 1947, zich in de zaak van vader Sikke.
Sikke vond het welletjes en heeft zijn laatste jaren gesleten in het huis oostelijk van kruidenierszaak Reinsma.
Mede in het belang van hun dochters verkochten ze later, naast de reeds genoemde artikelen ook, dameskleding.
Hier op deze ansicht is de zaak nog in oorspronkelijke staat, het nieuwe gedeelte zou later aangebouwd worden.
Links de Chevrolet G-41621 van kruidenier Jan Zee. Het opschrift op de auto luidt; M. ZEE, ANDIJK-oost, WINKELIER speciaal adres voor prima KAAS en BOTER.
Bij de auto Jo Vos, in dienst bij Jan Zee, later naar Bennekom vertrokken.
De man in het midden heeft u waarschijnlijk zelf al herkend, de kruidenier zelf die zojuist bij de fam. Horjus de bestelling heeft afgeleverd.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk