Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 52

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 52.

52.
Tegenover het magazijn staat de smederij van Piet Tensen.
Gestart als knecht bij Maarten Enzlin, krijgt hij nu zelf de opdrachten binnen. Hij is eigen baas geworden.
Op 28 augustus 1925 verkoopt hij het bedrijf aan de van Zaltbommel afkomstige Evert Smits. Evert, geen onbekende voor Piet, had al eerder enige tijd bij hem als knecht gewerkt maar was tussentijds voor een jaartje in Rotterdam gaan werken.
Reden voor verkoop was de opkomst van elektrisch installatiewerk in en aan woningen.
Aan de Knokkel (later Schiphouwer) betrekt Piet een nieuw zakenpand en legt zich daar uitsluitend op dat soort werkzaamheden toe.
Niet iedereen koopt een "elektrieke" lamp, velen houden het nog bij de vertrouwde petroleum lamp. Daarvan knappen, bij zware storm, de draden niet.
Na vier en dertig jaar voor het vuur te hebben gestaan, gereedschap maken, paarden beslaan, fietsen gerepareerd etc. etc. houdt Evert het voor gezien en verhuisd naar 't Veld.
In een gedeelte van de boerderij van Klaas Bakker neemt hij, met echtgenote Geertruida Smits en dochter Corry, zijn intrede.
Nieuwe en tevens laatste smid wordt Jan van Lubeck, oorspronkelijk afkomstig uit Steenwijk, maar reeds enige tijd werkende bij smid Dirk Windt te Grootebroek, en Lub te Enkhuizen. Voor de somma van dertien duizend gulden neemt hij de zaak van Evert over.
Paarden worden er dan niet meer beslagen, maar voor een mankement aan een schuit kon de tuinder (tot aan de verkaveling) hier ook terecht. In november is er, achter het huis, een nieuwe werkplaats aangebouwd.
Door het bestaande kleine winkeltje toe te voegen aan de oude werkplaats ontstond er grotere ruimte voor verkoop van, hoofdzakelijk, fietsen. Omstreeks 1981 is het vuur, dat toen al niet zo intensief meer brandde, voorgoed gedooft. Andijk telde wederom een ambachtelijk bedrijf minder.
Het geheel is daarna verbouwd tot twee wooneenheden, voor links echtgenote Aaltje Vijzelaar, rechts dochter Ria en Gerrit Voorthuizen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk