Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 63

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 63.

63.
1914. De oude winkel heeft het veld geruimd, de nieuwe staat er.
De kroon op het werk zit op de dakkapel, een fraai bewerkte lijst met drie opstanden. Omstreeks die tijd, toen de werkdagen lang en de lonen laag waren, kon zoiets dergelijks worden gemaakt. Het was het visitekaartje van de aannemer.
Vele uren, met hamer, beitel en schrobzaag zullen er, door de plaatselijke timmerman aan zijn besteed. Een decoupeerzaag was in die tijd een onbekend stuk gereedschap.
Ogenschijnlijk lijkt de winkel wat meer naar achteren te staan. Tellen we echter de spijltjes van het opnieuw geplaatste oude hek, dan blijkt dat niet zo te zijn, er is geen verschil.
Rechts een klein stukje van Klaas Pijper zijn huis. Aan de andere kant een “komen en gaan huisje”. Behalve de reeds twee genoemden zou daar omstreeks 1910 nog ene Cornelis Bruin hebben gewoond.
Het pad er naast, met afgeronde bochten (voor paard en wagen) voert naar de boerderij van Jan Schuurman.
We gaan door naar de volgende twee, dat van landbouwer Jan Burger en eveneens landbouwer Jan de Vries, gehuwd met Dirkje Kooiman. Later zijn ze verhuisd naar de Knokkel.
Dan een lang dubbel woonhuis van Cornelis (Kees) Burger en Lijsbeth (Bet) Tensen. Het staat met de korte kant (niet zichtbaar) achter het lange hek.
Vervolgens dat van Dirk Groot en Cornelis (Kees) Speets. Dit is blijven staan en werd het latere onderkomen voor sigaremaker Sam Volten. Nu woont daar Mevr. P. Volten-Visser. Het wit gepleisterde tegen het pad aan is van Nanne Jongejeugd Nannezn. Daar achter (het laatste) is van Piet Tensen Klzn.
Daar voorbij komt de dijkgracht weer naar de dijk en kunnen we via een brug naar de overkant. Daar woonde keuterboertje Simon Mantel. Naast zijn stolpje stond het knusse huisje van Klaas Rooker Klzn. en Jantje Mantel. Na het overlijden van Klaas huwde ze de weduwnaar ? Wijdenes.
Na de ondertekening van de huwelijksakte was ze acht stiefkinderen rijker. Zelf had ze er twee. Daarna zijn ze naar Opperdoes verhuisd. Vanwege aanleg nieuwe dijkgracht zijn stolpje, huisje en schuurtje omstreeks 1918 gesloopt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk