Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 70

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 70.

70.
1901. Een terugblik op smederij, school en kerk. Achter de school zien we het aanbouwtje dat de toegang is naar lokaal 3.
Dat lokaal was bestemd voor klas 1 en 2, de allerkleinsten dus.
Rond 1900 werden aan juffrouw Kok, afkomstig uit het weeshuis van Grootebroek, deze kinderen (zonder eerst naar een bewaarschool te zijn geweest) toevertrouwd.
De derde en vierde klas kwam voor rekening van meester Cornelissen, die in het mooie huis aan het Kerkepad woonde.
De man die de zwaarste last droeg, maar ook het meest verdiende, was hoofonderwijzer Engel. In één lokaal (het eerste) gaf hij onderwijs aan leerlingen van het 5e, 6e en 7e schooljaar. Dat leidde bij enkele leerlingen dikwijls tot spanning en concentratieverlies.
Om te worden toegelaten diende men op 1 april 5 jaar te zijn.
Pechvogels die later jarig werden, bleven nog een jaartje langer onder moeders vleugels. Dikwijls ten spijt, want ze had het al zo druk met de (vaak) vele anderen.
Het schoolplein, bestaande uit grind, zand en schelpen, was de plaats waar “gebikkeld” kon worden. Bikkelen een behendigheidsspel, werd gespeeld met een balletje en teenkootjes (van schapen). De kunst was, om tijdens het omhoog gooien van het balletje, eerst één en vervolgens meerdere bikkels van de grond te rapen. Zondags was het het domein voor mannen, dan werd er gekaatst.
Even voor de smederij zien we nog de brug die toegang geeft naar het erf van Simon Sluijs en Grietje Tol.
Tussen het schoolmeestershuis en het Kerkepad staat (van hieruit niet te zien) het, over de gracht gelegen huis van de weduwe Kruk-Doef. Doordat haar dochter Sietske huwde met Jan Smit werd dat later een aannemersbedrijf.
Dit huisje staat er nu nog, na Jan waren de opvolgers Dirk Ruiter en Cor Bakker.
Ook zij waren aannemers van plaatselijke bouwwerken.
De historische waarde van deze ansicht mag bijzonder worden genoemd.
Nog niet eerder zagen we het Kerkepad (toen nog Kerkeveld genoemd) in onbebouwde staat, de kerk dan even buiten beschouwing gelaten. We onderbreken even en gaan naar het Kerkepad om een kijkje te nemen bij de verplaatste smederij.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk