Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 75.

75.
1905. Tegenover de schuitehelling staat het huis van Kees Tensen en Afie Majon.
Eerder zagen we Kees op het „Koolhaaspad” in de buurt van zijn nieuwe woning.
Nu op deze „staatsiefoto” is hij Zondags gekleed en is de daagse pet voor hoed verwisseld. Echter dezelfde uitstraling, gemoedelijk en de onafscheidelijke pijp in de brand.
Ook moeder Afie mag er zijn. Met haar bruine jurk, witte boezel en kapje kan ze „voor de kramen langs”.
Als weeskind afkomstig uit het weeshuis van Grootebroek heeft ze het nu met Kees weer goed getroffen. Kees was nog vrijgezel en Afie weduwe. (weduwe? Kruk met dochter Neeltje en zoon Klaas). Ze heeft nu weer een eigen stek. Aan haar hand zoon Jaap. Voor hem nu geen klompen en muts, maar knellende rijglaarsjes en matrozenpet.
Links, smidsknechtje Piet die later, op verzoek van de gemeente, elektriciën zou worden. Vanuit deze woning heeft het viertal eerst enige jaren in de nieuwe smederij gewoond, die vader Kees voor Piet had laten bouwen.
Na het huwelijk van Piet met Ma Brander (uit West) en gereedkomen nieuwe woning aan het „Koolhaas pad” hoek Dijkweg, hebben ze de smederij aan het jonge paar overgedragen.
Op 23 jarige leeftijd verliet Jaap het ouderlijk huis en vestigde zich in Abbekerk alwaar hij van ene Wijnker een bouwersspulitje kocht. Van de bouw in de kippefokkerij, dat werd het. Door het wekelijks transport van kippen naar Purmerend, eerst voor zichzelf en daarna voor anderen, is het bekende transportbedrijf ontstaan.
De inpoldering Wieringermeer was gunstig voor Jaap. Steeds meer ging het transport van stro en aardappelen uit deze nieuwe polder de overhand krijgen. Het kippenbedrijf werd bijzaak en verdween.
Zoals zovele transportondernemers startte ook Jaap met een vrachtwagentje met gering laadvermogen (Fordje). Later toen ook zoon Rein in het bedrijf kwam, werden dat er meer en met grotere capaciteiten.
Nog even terug naar de foto waar, zij het beperkt, het huis van Pieter Groot is te zien. Tussen dat huis en het schuurtje van Kees ligt het haventje waar hij afmeerde.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk