Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 78

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 78.

78.
1916. Van de beide stolpen, die nu anno 1991 te vinden zijn onder de nummers Oosterdijk 56E, en 57E, is de oorspronkelijke bestemming veranderd in reklame buro/woonhuis van Caro en Marco Hooyman, en woning voor Ronald Oostendorp.
Omstreeks 1900 woonden in de voorste stolp het gezin van Siebe Kooiman. Mens en dier samen onder één dak. Siebe huwde driemaal, met Grietje Boeder, Grietje? (weduwe Kort) en Grietje Vriend. Blijkbaar hield hij van Grietjes. De achterste stolp was oorspronkelijk een kapberg, bestemd voor stalling wagens, opslag riet en stro en verblijfplaats, in de winter, voor jong vee.
Omstreeks 1910 is de kapberg verbouwd tot woonhuis voor zoon Willem.
Na het overlijden van Siebe kwamen daar Willem Dekker Wzn. en Grietje Groot te wonen, daarna Wigger Hoekstra.
Ondanks het feit (het is al 1916) dat het dichtspuiten van de dijkgracht niet lang meer zal duren wordt toch nog het brugdek vernieuwd. Blijkbaar was het niet verantwoord om te wachten op de komst van het zand.
Bakker Piet de Wit, klaar met zijn werkzaamheden in de bakkerij is belangstellend en komt een kijkje nemen. Hij was bezig wat hooi te verzamelen voor zijn op stal staande koetje, en hanteert demonstratief de hooihark.
De man met de houweel in de aanslag is Tames van Zwol, die woonde in het ver in het land gelegen (later verbrande) huisje. Naast hem is Willem, zoon van Siebe.
Links achteraan is Piet, broer van Willem.
Van de laatste ontbreekt de naam, vermoedelijk is het een losse hulp of knecht.
Het beroep boer heeft Piet waarschijnlijk nooit sterk aangesproken, hij werd kruidenier. Uiterst rechts zien we nog een puntje van het nieuwe huis van Willem Visser en schuur van Siebe.
Min of meer achter de rug van de fotograaf staat het cafeetje van Volkert Bakker.
Daar gaan we nu naar toe.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk