Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 79

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 79.

79.
1917. Café - Billard van Volkert Bakker en Ant Nauta, eerder bekend onder de naam “café van Peet Trijn”.
Zoals alle kasteleins destijds werkte ook Volkert dagelijks buitenshuis. Hij was arbeider. Inkomsten uit het café waren gering, een enkele dorpeling, reiziger of vergadering brachten niet veel geld in het laadje.
Maar winterdag als koning Thialf regeerde, kon het hier druk zijn. Voor schaatsrijders die via de Kapellesloot de tocht Enkhuizen-Andijk vice versa maakten, was dit de plaats om de ijzers af te binden, om “effe op te steke” en het uitgezweette vocht weer aan te vullen met warme kwast of een slokkie.
Ook kon van hieruit een ansicht worden verstuurd, zoals deze die op 30 januari 1917 toegezonden werd aan Jantje Mol wonende te Venhuizen.
Hij of zij schrijft: “Hedenmiddag begon de wedstrijd om het kampioenschap van Enkhuizen naar Andijk. Onder de eerstaankomende waren namelijk Co Meyer en haar broeder.
Hun rijden was behalve vlug ook sierlijk en mooi. Hun alle lof. Getekend L.J.
Ben gisteren goed in P. aangekomen hoor. Zal morgen wel eens wat schrijven”.
Waar P. ligt kunnen we slechts raden het zou Purmerend kunnen zijn.
Feit is dat we weten dat de winter van 1917 een echte winter was waar nu menigeen naar verlangt.
Voor de komst van Volkert en Ant was het het domein van Nanne Koster en Trijntje Knip. Trijntje, beter bekend als “Peet Trijn” genoot door haar vertelkunst grote populariteit.
Menig jong Andijkertje hing aan haar lippen als Peet vertelde over wat er in de stormnacht allemaal had plaatsgevonden.
Bij het café het gezin Bakker waarvan zo te zien de kinderen vrij van school zijn.
Bij het schuurtje met een rattevangertje op haar schoot is Pietje, vervolgens broer Piet, dan Cor die graag wil gaan fietsen, vervolgens moeder Ant die de kleine Ulke draagt en vader Volkert. De hoofden zijn wat vaag maar de laatste kan niet anders zijn dan Renske.
Van hier uit weer verder gaande naar het oosten belanden we in een minder prettige situatie. Het is dan januari 1916, waarna het leven drastisch zou veranderen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk