Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 88

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 88.

88.
1915. Eenmaal langs het huis en boerderij van de Kooimannen het Veld ingaande, gaan we linksaf en komen dan via de brug over de Kerkesloot hier terecht.
Daar staat, verscholen achter de bomen de stolp van Evert Schuurman en Marie Gutter.
Zelf woonden ze aan de zonnekant, de beste stek.
De koude noord-westhoek verhuurden ze aan Klaas Abbekerk en Klaasje Kloek, de oostkant (in de winter ook niet te benijden) aan Willem Hesseling en Marie Versteeg.
Nieuwe eigenaren werden Jan Sijm en Anna Groot. "Strekers" van Grootebroek.
Tijdens die periode hebben daar hun zoon Nico en Wil v. Straten, en (aan de achterkant) Willem Dijkman en Johanna de Vries gewoond. Omstreeks 1980 kwam er een einde aan de bewoning en werd het bergruimte en schaftgelegenheid.
Inmiddels waren Jan en Anna weer naar de plaats van oorsprong vertrokken en was er voor Nico en Wil aan de overkant van de Kerkesloot een nieuwe woning gebouwd.
Nico, overleden in 1987 maakte van het tuindersbedrijf een witlofbedrijf.
De postbode, niet geïnteresseerd in Piet Jonker passeert in gedachten verzonken het huis van Piet Rusting en Grietje Tensen, en is op weg naar de boerderij van Klaas, vader van Piet. Oorspronkelijk was het huis kleiner, het gedeelte met de stalraampjes is later aangebouwd, dat is binnen te zien aan de oude buitenmuur. We nemen aan dat het ooit bestemd is geweest voor een tuinder met enkele stuks vee.
Voor zijn inkomsten hield Piet zich bezig met de teelt van tulpebollen, zaad en enig fruit. Opvolger Piet-Jan heeft zich toegelegd op zaadteelt. Een flink aantal kassen gelegen achter het ouderlijk huis en aan de nieuwe doorgaande weg naar de dijk getuigen daarvan.
Bij de kassen is in 1979 een nieuwe woning gebouwd en werd de oude verhuurd.
Vanwege wegverbreding en verkaveling zijn in de loop der jaren veel bruggen verdwenen.
Zo ook deze, daar ligt nu een "duiker".

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk