Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 89

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 89.

89.
1914. Zo hebben vele van de lezers ze nog gekend.
West-Friese stolpboerderijen, omringd door zware iepen, knotwilgen, zonder hedendaagse bijgebouwde loopstallen, silo's of met plastic afgedekte grashopen opgesierd met tientallen oude autobanden.
Deze waar nu Klaas Bakker Cornzn. woont, is gespaard gebleven van deze moderne ontwikkelingen en technische vooruitgang.
De stolp dateert van 1877 en werd bewoond door Klaas Bakker en Antje Kooiman (kleindochter van burgemeester Kooiman).
Nadat het stel, na gedane arbeid, naar Enkhuizen was vertrokken, namen zoon Cornelis en Elisabeth Kooiman het roer over.
Zij kwamen van de dijk, uit de grote dubbele stolp, hoek Hornpad.
Voor dochter Antje en schoonzoon Klaas Droog is in 1931 de oostkant vertimmerd van stal in woonruimte. Tot 1952 hebben ze daar gewoond. De andere stolp is van 1898.
Daar boerden Lieuwe Boeder en Trijntje Zwagerman.
Geruime tijd diende het als dubbele woning voor Simon Kooiman en Ma Visser en Jaap Visser en Ma Kooiman. Broers en zussen.
Daarna kwam het in handen van de van Onderdijk afkomstige Gerritje Haas.
Diens zoon Klaas maakte er het huidige loonbedrijf van, waar nu zijn zoon Henk wonende in de oude stolp de scepter zwaait.
Het er voor staande nieuwe huis liet Klaas bouwen in 1979.
Links van de boerderij van Cornelis staat (niet zichtbaar op deze ansicht) de boerderij van Dirk Groot Janzn. en Marijtje Visser Pdtr. (later gehuwd met Klazina Prins Simondtr., weduwe van Volkert Kay).
Tijdens een zwaar onweer in 1927 werd deze door de bliksem getroffen en in een ruïne veranderd.
Op die plaats staat nu het moderne eigentijdse veeteeltbedrijf van de fam. (Kees) v. Stralen waar mens en dier, in tegenstelling met voorheen, ieder eigen onderdak hebben.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk