Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 91

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 91.

91.
Zo maakte de vliegtuigfotograaf het plaatje vanhet nieuwe bedrijfje van Auke en Trien. Geslaagd, alles staat erop.
Beneden staat het leven even stil, iedereen kijkt vol belangstelling naar het laag vliegende toestel, zelfs de bakker laat z'n klanten wachten. Achter het nieuw woon-winkelhuis de verplaatste en tevens verlengde schuur, met rechts ervan het stookhok met daarin de stoomketel. Timmerman Jan Kuperus bouwde het in 1929.
Op het pad een afgeladen Fordje met melkbussen, die zijn schoongemaakt en gereed om weer vóór melkerstijd te worden afgeleverd.
Bij het winkelraam kratjes melk etc. Deze gepasteuriseerde en gesteriliseerde produkten betrok Auke van melkfabriek “Lutjewinkel”.
In de jaren vijftig zijn Auke en Trien verhuisd naar de boerderij van haar vader Klaas Rusting en nam zoon Klaas “De goede verwachting” over.
Helaas verliep dat anders dan was verwacht. Klaas overleed.
Het onroerend goed werd daarna verkocht, echter niet de klandizie. Die werd voorgezet door trouwe dienaar Gerrit van Zwol.
Nog acht jaar heeft hij de klanten kunnen voorzien van de broodnodige zuivel, maar haakte af toen de steeds stijgende kosten en eisen hem teveel werden. Andijk was weer een ambachtelijk bedrijf armer.
Kijken we nog even naar beneden dan zien we de wateren Hogesluis en Knokkelsloot met nog één van de vele betonbruggen. Daar ligt nu de afslag naar de Veilingweg.
Rechts daarvan woonden Cor Dekkers en Ma Haas.
Direkte buren van Auke en Trien waren Dirk Gorter Janszn. en Meintje Vreugdenheel.
Zij kochten in 1930 de grond van Dirk Roosendaal Pzn. Op 12-7-40 passeerde bij notaris Veenebos te Enkhuizen de akte van overdracht voor de huidige bewoners Jan Gorter en Antje Groot. (Dirk oom van Jan).
Achter de bomen de schuur, later vertimmerd tot woonhuis van Willem Hesseling en Marie Versteeg (van stolp Evert Schuurman).
In het laatste (nog net mee gefotografeerd) woonde de gepensioneerde postbode, fietsenmaker/handelaar Jan v. Rossum.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk