Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 92

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 92.

92.
1921. Met op de achtergrond het voormalige kaasfabriekje van Jacob Koster zijn we aangekomen in een stukje “nieuw Andijk in aanbouw”.
Het gebied tussen Kerkepad en Schoolpad is nog maagdelijk, daar kwamen later de nieuwe woningen en het nieuwe bedrijf van Auke en Trien. Maar hier enkele oude bekenden, heeft u ze al herkend?
Tussen de steigerpalen van het in aanbouw zijnde huis van Jan de Vries en Dirkje Kooiman (van oud materiaal) ontwaren we de sierlijke opstanden van de dakkapel en de erker van de winkel van Dirk Burger.
Aan de overkant de dubbele woning van Jan en Simon Boeier. Evert Woudenberg metselde het. Rechts (nu Knokkel 52) het huis van “schere Piet”. Het is aangepast aan de wens van Piet, het houten voorfront is vervangen door een stenen muur. Toch werd de innerlijke rust even verstoord.
Volgens de opzichter diende het dak weer te worden opgevijzeld en de muur met een laag van vier stenen te worden verhoogd. Begrijpelijker wijze voelde Piet daar niets voor en wist, met sukses de man daar van te overtuigen. Het mocht zo blijven.
Zijn huisje kwam na zijn overlijden in handen van de kerk, die verhuurde het.
Wanneer we de ansicht goed bekijken zien we dat het huis van buurman Christiaan Blom inderdaad vier stenen hoger is als dat van Piet. Maar dat misstaat toch niet, overal waren er verschillen. Men zou zich kunnen afvragen “waar maakte de opzichter zich druk om”. Waren er soms nieuwe bouwvoorschriften?
Latere bewoners, na Christiaan, waren Hein Klinger en Johanna Mantel.
De personen zijn allen bekend. Dat zijn bij het hek (in de schaduw gehuld) “Schere Piet”, dan schilder de Jong (voor hem werden het drukke tijden), vervolgens echtgenote van Piet, Dina Bart en hun dochters Vrouwtje en Geertje.
Wie heden ten dage op zoek gaat naar deze onderkomens wacht een teleurstelling.
Er is door de diverse eigenaars zodanig aan “gesleuteld” dat ze onherkenbaar zijn geworden.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk