Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 94

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 94.

94.
1925. Aansluitend op de verplaatste woning van “meester Keesie“, nu tot aan de brug een vijftal nieuwe gebouwde huizen.
Bij het eerste (ook als eerste gebouwd aan deze kant) “'t Trappelend” genaamd, maakt de van Duitsland afkomstige frau Elisabeth Zimmermann (in gebroken Hollands) een praatje met kruidenier Dirk Uitterdijk. Hij heeft het klantenboekje in de hand.
Voor hem was het weer een dag van “vragen aan huis” een totaal service aan huisvrouwen, die daarna de genoteerde boodschappen netjes kregen thuisbezorgd.
Elisabeth, echtgenote van Hans v.d. Leek is vrij jong gestorven, waarna hij opnieuw huwde met Martha v.d. Wal afkomstig uit St. Pancras.
Het volgende is (als laatste van deze vijf) door timmerman Gutter voor Jan Goudsblom en Bets Dekkers gebouwd. Zelf staat ze bij de deur. Jan (op verzoek van Willem Schuurman in Andijk gebleven) legde zich, nadat alle huizen waren verplaatst, weer toe op zijn oude beroep, teelt en bewaren van rode kool.
Achter zijn nieuwe huis liet hij door timmerman Jan v. Wijngaarden een grote schuur bouwen, waarin vijf spoorwagons kool konden opgeslagen worden.
Dat Jan een geboren vakman was, is gebleken en het mag worden vermeld dat zijn kool aan de veiling van Bovenkarspel nimmer is doorgedraaid.
Ook met zijn methode van stapelen dwong hij bewondering af bij collega's tuinders.
In de deuropening van het derde huis staat Huitje Speets, die kennen we.
We zagen haar reeds eerder in de Vinkebuurt bij o.a. stenenbikker Jan Posthumus. Van daaruit is ze met Hylke hier beland.
De vierde vrouw, die zagen we nog niet eerder, is Ma Brander. Ze poseert bij de nieuwe elektriciteitswinkel. Na hun vertrek naar Heiloo is het bedrijf voortgezet door Schiphouwer.
Het laatste huis amper zichtbaar is gezet voor Cornelis (Krelis) Gorter.
Met dit mooie tafereeltje namen we afscheid van dit gedeelte Knokkel en nemen een kijkje aan de andere kant van de brug.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk