Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 97

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 97.

97.
Nu de situatie in 1927. Er is e.e.a. bijgekomen. Geheel achteraan zien we het nieuwe huis van Krelis Gorter en Aafje Timmerman, waarvan de buitenkant klaar is.
Binnen is men nog bezig met de afwerking want er hangen nog geen gordijnen.
Vijf en dertig jaar hebben ze daar gewoond, daarna kwam het in handen van de huidige eigenaar Jan Wierstra, gehuwd met Marijtje Harders Wiebedtr.
Blijkbaar zat Krelis goed in z'n “slappe was”, want ook het huis aan de overkant, waar nu Jan Dijkman (eerder Dirk) woont, heeft hij laten bouwen.
Hieruit en eerder blijkt, dat er voor echte vaklieden op tuinbouwgebied toch wel wat te verdienen was. Het was niet overal armoede.
De ruimte tussen het huis van Jacob Bakker en Jan Timmerman is gedeeltelijk benut voor de bouw van het dubbel woonhuis van Leo Weverink en Jan van Rossum.
Alvorens daar te gaan bouwen, heeft men eerst een daarachter staande houten schuur afgebroken.
Dat was de eerste garage van autobusondernemer Leo Kors. afkomstig van Hoogkarspel. Vanwege uitbreiding wagen bestand zocht Leo naar meer ruimte en vond dat aan de dijk.
Daar kocht hij in 1925 van Cornelis Smit de vroegere meekrapstoof.
Omstreeks 1930 is zijn onderneming samen met andere soortgelijke bedrijfjes verenigd tot één onderneming: W.A.C.O. (West Friese Autocar Onderneming). Organisator J.B. Post.
Daarna is Leo naar Heemstede vertrokken en heeft daar een touringcarbedrijf “op poten gezet” dat uitgroeide naar het moderne dat het nu is.
Hier zien we één van zijn eerste bussen waarvan het kenteken G 36964 is. Type bus??
De chauffeur heeft zojuist de postzak van kantoorhouder Jan in ontvangst genomen en deze zolang tegen het wiel aangezet. Deze post is waarschijnlijk bestemd voor Hoorn of Enkhuizen. Tweede van links bij de achterste paal is Jan Timmerman. Hij heeft zijn manchesteren broek en jasje aan de wilgen gehangen en steekt nu in het knappe pak.
De twee slagersjongens zijn: links, Arjen Vriend, rechts de later naar Canada geëmigreerde Henk Bouma.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk