Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 98

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 98.

98.
1927. Even afzonderlijk de winkel/annex herenkapperzaak van Leonardus Weverink en Teuntje Zwier.
Het andere deel, van rijwielhersteller, postbode en socialistisch raadslid (S.D.A.P.) Jan van Rossum en Teetje Koen, ontbreekt op deze foto. Voor de bouw ervan legden beide heren ieder ƒ 4000,- op tafel voor aannemer de Graaf uit Enkhuizen.
Leo, als militair ondergebracht in de kazerne aan de Veemarkt te Hoorn, kwam van Deventer. Tijdens die periode leerde hij zijn echtgenote, afkomstig uit Enkhuizen, kennen.
Nadat hij was afgezwaaid, duurde het nog even voordat de tondeuze en schaar zijn dagelijkse werktuigen werden. Hij werd boerenknecht bij Klaas Kooiman in 't Veld (vader van Simon). Na enige tijd hield hij dat werk voor gezien en werd bakkersknecht bij Cor van der Oord, deze had zijn bakkerij nabij het gemaal “Het Grootslag”.
Het werd tevens de aanloop naar zijn toekomstig beroep, want wanneer 's morgens de broden waren uitgevent, knipte hij zo nu en dan schooljongens in één van de “duiventillen” aan de Oosterweg, waar zij toen woonden.
In 1927 was het dan zo ver, een eigen zaak, de wens ging in vervulling. Kort daarna is deze foto gemaakt.
We zien daar onder de sierlijke reclamebordjes van Douwe Egbert, de familie en dienstbode Klazien Baas Lieuwedtr.
Naast haar moeder Trijntje met op haar arm de kleine Leo.
Vader houdt Simon op het hekje in balans, de later naar Canada geëmigreerde Tinus staat voor hem.
De twee binnen het hek zijn, links, Wim en Jo. Na het overlijden van Leo in 1957 hebben Simon en Trijntje Hovenga de zaak verbouwd en voortgezet.
De ruimte achter het winkeltje werd salon, waardoor de winkel ruimer werd.
In de jaren zestig is Simon zich gaan toeleggen op de verkoop van andere artikelen, zoais diervoeders, hengelsportartikelen, ijs enz. Voor koffie, thee etc. dient de klant zich daarna elders te vervoegen. Tot 1978. Daarna, in 1982 zijn ze verhuisd naar de nieuwbouw in plan Zuid, Meilag 20.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk