Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 104

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 104.

104.
1920. Hier zien we het raadselachtig objekt van nabij. het is het linker gedeelte, waarin Cornelis en Dieuwertje hebben gewoond.
Het is zoveel mogelijk ontmanteld om het verplaatsen zo goed mogelijk te laten verlopen. Glas, deuren, stenen en dakpannen zijn verwijderd.
De muurankers bengelen nog aan de dunne staandertjes, die zullen straks weer dienst doen als de metselaar aan het werk gaat.
Om het “verband” er in te houden, is de achterkant geschoord, de voorkant is stevig genoeg. Aan belangstelling geen gebrek, enkele huismoeders hebben zelfs het werk stilgelegd en poseren met hun jonge spruiten.
Een werk zoals dit zou enige jaren het beeld in Andijk gaan bepalen. Afbreken, verplaatsen, opbouwen, het was in volle gang.
Dit gedeelte moet nog even verder verplaatst worden, het zou wat meer zuidelijk van het andere deel komen te staan, wat we reeds eerder op bldz. 102 zagen. Dat deel was bestemd voor Krelis Brouwer en Jantje Kragt.
Nadat de fam. (Cor) Zee er had gewoond, kwam het in handen van de fam. (C.J.) Abbekerk. Door diverse veranderingen en modernisering is het nu totaal onherkenbaar.
Dit hier op de foto is bestemd voor Willem Bloemendaal en Grietje Visser. Zij kwamen van de v.m. stolppastorie.
Ter plekke aangekomen, heeft Willem er een metertje aan laten bouwen.
Dit heeft z'n identiteit behouden. Latere bewoners, Lude (Luitje) op 't Ende (van Drente) en Alie Groot, resp. de huidige eigenaar G.M. van Leeuwen hebben er nauwelijks iets aan veranderd.
Van de personen kennen we er slechts twee. Dat zijn links, zittend in het kozijn de van Friesland afkomstige Gerrit de Jong.
De ander ook in het kozijn is Jan Hemke, hij draagt de pet.
Waar zou de leider van het transport Willem Schuurman en Jan Goudsblom zijn?

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk