Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 106

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 106.

106.
Deze ansicht, de eerste van de Horn, dateert van 1930 en is vervaardigd door “Photo Rotatie Pers” van D. van der List uit Amsterdam. Hiermede kwam tevens het einde van het tijdperk “uitgave Piet Jonker”.
Op de achtergrond, voorbij de Hardegrondsloot, het winkeltje van Gert Mantel en Alie Baas. Dit is i.v.m. verbreding/vernieuwing brug en aanleg Hardegrondweg gesloopt.
Aan de overkant over de brug (Knokkel 121), hebben ze in een nieuw pand hun handel voortgezet. De winkel is later opgeheven.
Op de plaats waar het huis van de fam. (Wietse) Wierstra staat, stond eerder een kapberg behorende bij de stolp van Pieter Kooiman Wzn (peerde Piet).
In de kapberg woonde de ongehuwde Bet Kooiman (peet Bet).
Het was een wat in zich zelf gekeerde vrouw, een beetje bijzonder, de verzen uit de bijbel echter kende ze uit haar hoofd. In 1921 overleed Bet.
Toen liet Piet Kooiman (rijke Pietje), terugkerend uit Nieuw Vennep (daar handelde hij wat in bloembollen), de kapberg slopen en dit bouwen.
Na enige tijd hier te hebben gewoond, zijn Piet en Marijtje Groot naar de Kathoek verhuisd.
I.v.m. de komst van een tweede dominee, waarvoor in de pastorie aan de Middenweg geen woonruimte was, is deze woning als zodanig een aantal jaren gebruikt door ds. H. Grosheide en S. Roosjen.
Daarna kwam daar een dienaar van de wet, agent v.d. Haak te wonen.
Dat het er prettig wonen was, hebben ook Gerrit Prins en Trijntje Kwantes ervaren, al duurde het vertrek van de dienaar uit de woning hun wel wat te lang.
Rest ons nog te vermelden dat deze kaart (en dat is nu dikwijls het leuke van een beschreven kaart) verzonden werd naar Mej. G. Brouwer te Staphorst. Haar tantezegger schrijft dat ze in Meppel niet naar een kapertje hoeft uit te kijken, daar ze dat al heeft gekocht bij A. de Vries (pette Aay). Ook dat ze nog springlevend is en zich verheugt op de bruiloft van Jacob Prins en Antje Vlam (50 jaar getrouwd). Het zal druk worden, want broers en zusters, neven en nichten, kinderen en kleinkinderen komen allemaal tegelijk. Ongetwijfeld zal het een feest geworden zijn. Feesten waren er toen niet veel, maar daarom juist zo uitbundig.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk