Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 108

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 108.

108.
We zijn een stukje terug gelopen, hebben ons omgedraaid, en zien nu de oostkant van het huis van Jan en Trijntje.
De figuur op het pad zou Jan kunnen zijn, maar dat is een vraagteken.
In het volgende, dat gezien de goede kwaliteit uit een dikke portemonaie is betaald, staat in de deuropening Grietje Kooiman.
Zij wacht belangstellend wat de postbode, die zojuist van de fiets is afgestapt en geen belangstelling heeft voor de fotograaf, haar zal brengen. Grietje, dochter van Piet Kooiman (rijke Pietje), was gehuwd met Jan de Kroon.
Hun huis ontworpen door een oomzegger, ook Jan de kroon, en gebouwd door Lukas Buter, wordt thans bewoond door bollen/bloemenkweker H.J.J. Hauwert. het dateert van 1930. Vervolgens zien we, tot aan de brug twee woningen met „gebroken kap”.
Het eerst, waar nu de fam. (W.) Hovinga woont, kende diverse eigenaren. Dat waren o.a. Frans Lieuwen Janzn., Meindert Pieter Bootsman (van hier uit naar winkel aan de dijk vertrokken) en Jan de Kroon Remkeszn.
Het tweede, vermoedelijk van de dijk afkomstig, is gebouwd door Arie Heemsbergen in opdracht van Willem Meylis en Pietje de Vries. Vervolgens kochten die het huis van tuinder Gert de Vries zie (bladz. 37) en namen Jan Schenk en Renske Oegema resp. Klaas Schenk en Alie Prins hier hun intrek.
Jan en Klaas waren zonen van Jan Schenk en Grietje Prins. Thans woont hier de fam. (C.) Waardenburg.
Dit huis staat nu op de hoek van de Industrieweg, waar behalve bedrijven ook nog een aantal nieuwbouwwoningen staan.
Die weg en ook het stukje Horn liggen nu op de plaats waar eens de Klamptsloot heeft gelegen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk