Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 112

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 112.

112.
Helaas was er vanaf de driesprong tot aan hier ook geen ansicht beschikbaar, dus beginnen we maar bij deze twee nieuwbouwwoningen die D. Prins en ene Hollega lieten bouwen.
“Ons huis in Andijk” aldus Pier Postma. in 1929. Hij verzond deze kaart aan E. R. Postma in den Haag, ongetwijfeld een familielid.
Hij woonde met zijn moeder in het met een pijltje aangegeven huisje verscholen achter de bomen. In het andere, de broer van zijn moeder (Hollega).
Vermeldenswaardig is, dat het huis achter de bomen is samengesteld van twee kleine, van de dijk afkomstig.
Het ene is met de korte kant naar de weg toe geplaatst, het andere met de lange kant er achter haaks tegen aan.
Het is thans domein van de fam. (R.) de Kroon en is zodanig verbouwd waardoor het niet meer herkenbaar is. Het heeft een breed voorfront. Het vierde is in 1926 door aannemer Simon Scheer gezet voor Jan Trompetter en Frouwtje Cupido.
Als vijfde noteren we voor u het mooie huisje dat (ook weer) H.J. de Vries in 1927 voor Piet Groot en Grietje Timmerman bouwde. Later bewoond door zijn zoon Jan, thans G. Vrolik (verzekeringen).
Vervolgens drie verplaatste huizen, die we reeds eerder zagen op bladz. 39-40 en 54 van deel 1. Het eerste waarin nu Piet Schenk en Ma Brouwer wonen, was van Piet senior en Afie Zee.
Het huis had een aantal jaren beide familie's onder dak. De schuin aflopende dakkapel is er tijdens de wederopbouw op geplaatst.
Het huis van Willem Schenk (Zwikkie) en Bregje Prins is ook niet meer origineel. Daar heeft men gelijk met de herbouw er een erker aangebouwd, doch bij de renovatie in 1964 weer verwijderd. Van de vier raamkozijnen zijn er twee van gemaakt, waardoor het huis er niet mooier op is geworden. Nadat Willem, in 1932, aan de Middenweg “Oranje Nassau” had laten bouwen, werden zoon Gerrit en Dieuwertje Brouwer de nieuwe bewoners. Vanaf 1963 woont hier nu de fam. (Frits) Bloemendaal. Daarnaast, nog in originele staat, het huisje van Jantje de Jong zie (bladz. 54 deel 1) herkenbaar aan het houten voorfront met gestreepte planken. De huidige eigenaar Sj. Schuitemaker heeft er iets moois van gemaakt. Het uiterlijk, vervangen door steen, wordt gecompleteerd door een fraai geglazuurd pannendak. Het kende na Jantje diverse bewoners o.a. de weduwe van Jan Mos, Grietje Schoen. In het laatste huis dat we zien, woont nu de fam. (Cor) Vriend Janzn.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk