Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 6

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 6.

6.
1933. Een kleine twintig jaar later dit aanzien.
Niet gehinderd door de jonge aanplant een mooie aanblik op het nieuwe huis van Nanne en Kaatje.
Vóór de bouw er van werd door timmerman Klaas Burger en metselaar Botman (van Wervershoof) eerst een grote bedrijfsschuur gebouwd. Deze staat er nog steeds met de naam van Nanne er op vermeld.
Daarin trok het hele gezin, de oude woning kon worden gesloopt en het genoemde duo aan de slag voor het nieuwe huis. Prijs in 1932, ƒ 10.000,-. Vermeldenswaardig is dat de voordeur duizend gulden koste, voor die tijd een zeer luxe uitgave. Nieuwe eigenaar werd Kees Ruiter, die er een tuincentrum van maakte. Echter niet zo lang als misschien de bedoeling was, kaashandel kwam er bij. Deze branche nam hij over van Cor Glas, kastelein van café “De Roos” te Wervershoof. Geleidelijk kreeg dit de overhand en werd het andere afgebouwd.
De kelderruimte onder het huis diende in eerste instantie als opslagruimte. Daarna in een nieuw gebouwde schuur naast het huis.
Daarvoor werd een stukje grond gekocht van Piet Groot.
Eerder stond daar het houten gebouwtje van jongerencentrum “Lichtboei”.
Inmiddels is de kaashandel overgegaan aan Nanne de Jong uit Enkhuizen, en zeilt Kees regelmatig op een zakenservice schip van de VSB bank over de oceanen.
Zo blijft Andijk regelmatig in het nieuws als het om bijzondere zaken gaat.
Uiterlijk heeft dit zeer solide gebouwde pand, dat het predikaat “Villa” verdient geen wijzigingen ondergaan. Het blijft een bezienswaardigheid.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk