Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 8

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 8.

8.
Een in 1926 naar Wieringen verzonden kaart laat het verschil zien met de vorige opname. Piet Jonker was weer even terug, deze keer in de berm staande.
Naar de stolp en het boerehuis zullen we heden tevergeefs zoeken, beiden zijn ze gesloopt. Op de plaats van het boerehuis staat nu het in 1988 door de Hoornse aannemer “HENVER” gebouwde huis van de fam (Maarten) Kuin.
Oorspronkelijk, tot 1914, stond daar de zeer oude boerderij van Pieterman Groot en Dieuwertje Prins. Eerder woonden Willem Groot Pietermanszn. en Antje Mantel er.
Vanwege bouwvalligheid is in 1914 de zaak omgegaan en werd op de bestaande fundering door aannemer Kees Gutter een nieuw huis gezet.
Door allerlei oorzaken helde het na een aantal jaren enigzins over naar rechts. Het werd min of meer een punt een herkenning indien men er langs reed.
Deze toestand verergerde echter zodanig dat Maarten het niet langer verantwoord vond er nog langer te blijven wonen.
Aannemer Kramer maakte toen korte metten met de gevaarlijke toestand de zijkant stond al op instorten.
Al die jaren daarvoor heeft het onderdak geboden aan Pieterman en Dieuwertje, Dirk Groot en Johanna Bakker, Arend Groot en Alida Tuinman, en Niek Kuin.
De oude stolp er naast is omstreeks 1960 gesloopt. Daar is nu een kale vlakte. Herbouw werd niet toegestaan.
Ook hier hebben Dirk Groot en Johanna Bakker in gewoond, vóór hun komst waren dat Willem Groot en Antje Veld.
In de periode van sloop/herbouw van het nieuwe boerehuis (later verzakte) hebben Pieterman en Dieuwertje hier ook nog zolang onderdak gevonden.
Na het vertrek van de laatste bewoners heeft de stolp tot aan de sloop nog dienst gedaan als schuur.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk