Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 11

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 11.

11.
1900. Een zeer oude foto gemaakt door van Egmond uit Enkhuizen.
De vraag was echter, “Waar is dit, waar heeft het gestaan?”
Het was de bejaarde heer Jan Veenstra, wonende in het verzorgingshuis te Enkhuizen, die de oplossing bracht. Het is de oude boerderij van Kees (Keesie) Brander, naast het doktershuis en in 1908 tegen de vlakte gegaan.
Het nieuwe (tot heden nog niets aan veranderd) is een jaar later gereed gekomen, het jaartal is vermeld in de ronde schoorsteen.
Blijkbaar was er voor het nieuwe nog wat extra geld om het “aan te kleden”. Kijkt u maar eens naar de mooie ornamentjes op het dak, dakkapel en lijstwerk er onder, op de vorige pagina. Ook de kleur stenen is opmerkelijk, enigzins roze. Bij nadere bestudering van beide foto's ontdekken we dat na de voltooiing van de nieuwe boerderij, het hekwerk is herplaatst. Over hergebruik gesproken...
Wat op deze foto opvalt, zijn de z.g. halve maantjes (koestalraampjes), daarachter stond in de winter het vee.
Geen slecht idee van de ontwerper, hij is er van uit gegaan dat wonen aan de westkant (voor al in de winter) aangenamer en voordeliger was dan de plaats waar het vee zou komen te staan, dat is de koude noordkant.
Kees, hier op het erf waarschijnlijk met vrouw en zoon, verkocht z'n eigendom later aan bakker Bertus v.d. Oord, die vanwege dijkverzwaring uit de Molenhoek werd verdreven.
Na jarenlang vanuit deze nieuwe stek de Andijker bevolking van brood en koek te hebben voorzien, vond er een verandering plaats.
De bakkerij werd opgeheven en vervolgens door zoon Cor aan de hoek Molenweg/Dijkweg voortgezet.
Bertus en Dirk bleven op het oude adres alwaar Dirk zich had toegelegd op de teelt van bloembollen en vader Bertus (kleinschalig) veehouder werd.
Op 10 april 1925 hebben beide zoons op de secretarie aangifte gedaan van het overlijden van vader.
Bertus, hij werd 63 jaar, was afkomstig van Grootebroek en huwde, eerst met Klaasje Mantel, daarna met Dieuwertje Burger.
Na Dirk hebben hier nog gewoond: o.a. Kees de Vries (Snaaier) en Dirk Meylis.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk