Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 23

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 23.

23.
Wanneer we even zijn doorgelopen en ons dan hebben omgedraaid, zien we ze alle drie weer maar dan vóór 1916.
Geruisloos kabbelt het water van de dijkgracht voorbij. Dit beeld, zo kenmerkend Andijk, zal bij degenen die deze situatie nog persoonlijk hebben meegemaakt de sfeer van toen doen herleven. In de stolpwoning wonen inmiddels Jacob Hooiveld en Antje Veer (later met tweede echtgenote Neelje Mantel). Het is dan de derde generatie na 1835 die daar woont.
Vader Dirk (tweede generatie na 1835) woont dan met z'n tweede echtgenote Marijtje Singer in het middelste nieuwe huis. Eerder was Dirk gehuwd met Aafje Prins.
Lang heeft Dirk niet van z'n nieuwe stek genoten, hij overlijdt in 1906, Marijt is dan weduwe.
Ter onderscheiding van de vele opoe's die daardoor ontstonden noemde men Marijt “opoe drie”. In 1927/28 heeft Jacob de stolp laten verbouwen, waarbij het stolpdak werd vervangen door een modern model.
In 1940 is het bedrijf overgenomen door de van Arnemuiden afkomstige Kees v.d. Gruiter, hij huwde met Aafje, dochter van Jacob en Antje. Het derde huis met de schuur komt in 1975 in handen van Jacob Lieven, zoon van Kees en Aafje. Hij zet met echtgenote Lia Breure (Antoinette) het bedrijf voort. Een nieuwe bron van inkomsten naast zeilmakerij wordt dan het installeren van zonweringen etc.
Nadat in 1966 de oude zeilmakerswerkplaats door een grotere was vervangen werd in 1980 (door wijziging in het bestemmingsplan, agrarisch in industrie) de oude bollenschuur gesloopt en een mooie bedrijfshal gebouwd.
Voor 1975 was Cor Bakker eigenaar van het spultje, daarvoor Boelis en Bloeming zij hadden er een dubbel woonhuis van gemaakt. Na het overlijden van Bloeming woonde Jan Bellis er. Zij kochten het van meester Schouwstra, verbonden aan de openbare school aan de Bakkershoek.
Die huwde met een dochter van burgemeester Kooyman die daar toen woonde, maar na het huwelijk van z'n dochter het huis aan hen liet en zelf verhuisde naar de mooie boerderij die we reeds zagen.
In de deuropening staat de meester, zou hij jarig zijn? meer dan 25 kinderen staan voor z'n huis.
De drie woningen vormen nu één geheel, links wonen Jacob en Lia, de rest is winkel-kantoor geworden. Een mooi resultaat van jaren lang arbeid en kwaliteit.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk