Kistemaker

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 37.

37.
D. Volgens plannen en tekeningen veranderen bestaand machine gebouw en de fundering tot plaatsen vier stoomketels en nieuwe schoorsteen op bestaande fundering.
Laagste inschrijver is Jan Kooter uit Wognum. Voor ƒ 14.980.- wil hij het werk uitvoeren. Iedere dag, met paard en wagen, Wognum-Andijk vice versa. Het zullen lange dagen zijn geweest met veel inspanning. Andijkers hadden óók ingeschreven echter aanzienlijk hoger. Dat roept, gelet op werk dicht bij huis, vraagtekens op.
Gelet op punt B, moet er dus een nieuwe bestemming komen voor het oorspronkelijke eerste gebouwtje, dat wordt het nieuwe ketelhuis met vier ketels daarin. Gelijktijdig zal dan het nieuwe gedeelte t.b.v. twee stoommachines zijn gebouwd en het dak van het oude gebouw in dezelfde uitvoering als het nieuwe gemaakt zijn. Een vraagteken is de schoorsteen. Deze, de oude, moet tot aan de houten vloer worden afgebroken, (stond blijkbaar binnen) de nieuwe, die hier buiten staat, moet weer op de oude fundering. Of zou de oude buiten op een houten fundering hebben gestaan?
De ingenieurs de Wit zijn ook weer van de partij. Zij zorgen dat de machines etc. goed op hun plaats komt, zeg maar toezicht. 27 november 1871, geslaagde proefneming.
10 jaar later op 15.9 is er weer vergadering en komen de heren Kooyman en de Jong wederom met een voorstel om te vernieuwen-verbeteren en uitbreiding waterwerktuig en maalkracht. Dan staan er in de machinekamer drie stoommachines met drie pompen, waarmee op 18 Januari '83 met sukses, wordt proefgedraaid.
Zo nu en dan is er blijkbaar iets niet in orde met de kolenvoorraad. De kolenloods, op deze ansicht mooi zichtbaar, wordt vergroot. Ook de stoomketels worden vernieuwd, vermoedelijk zijn ze door het stoomwezen afgekeurd. Deze vernieuwing nam, om de contenuiteit te waarborgen, twee jaar in beslag.
Het af- en aanvoeren der ketels verliep via de kruin van de dijk en vergde veel voorbereiding en overlast. Blijkbaar is alles goed verlopen, over ongelukken, incidenten wordt niets vermeld. Toen alles weer naar wens was verlopen, funktioneerde, en de boel opgeruimd was, kwam de commisaris van de koningin in Noord-Holland Andijk met een bezoek vereren. De man was onder de indruk van het gepresteerde.
Dan nadert het einde van het sucsesvolle stoomtijdperk.

 


© 2001-2025 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk