Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 39

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 39.

39.
De kolk en Kolkstraat slaan we over. Die vindt u in het kleine boekje “Andijk-West in oude ansichtkaarten”.
We beginnen dus direkt na de Kolkstraat (huidige Molenweg).
Daar staat nu een moderne bedrijfshal, alwaar men terecht kan voor een landbouwtraktor van Russisch fabrikaat.
Eerder stond daar de bedrijfsschuur van metselaar Teun de Vries. Die kennen we van de andere kant.
Teun heeft het, net als de bijbehorende woning, zelf gebouwd. Een degelijk stukje vakwerk. Het was Cor v.d. Oord die het geheel daarna kocht waarna de schuur als bakkerij werd ingericht. De bakkerij van vader Bertus in de boerderij aan de Geuzenbuurt werd toen opgeheven.
Tot ongeveer 1955 heeft Cor hier brood en koek gebakken.
Dan meldt zich een nieuwe eigenaar, bakkerszoon Piet de Boer afkomstig uit de bakkerij aan het Buurtje neemt voor ƒ 15.000,- het bedrijf over.
Na ongeveer acht jaar maakt de geur van vers gebakken brood plaats voor die van dennehout. Houten pallets, die veel sjouwwerk overbodig en voor snelle omslag zorgen hebben hun intrede gedaan en daar is vraag na.
Piet ziet óók daar “brood in”, maakt en verhandelt ze.
Maar ook hieraan komt een einde, en kiest hij weer een ander beroep. De schuur verhuurd hij. Een aantal jaren daarna is deze afgebroken en vervangen door de reeds genoemde hal. Op deze ansicht is de bakkerswinkel matig, de rest goed zichtbaar.
In het huis er naast woonde Dieuwertje Burger de weduwe van Bertus. Na zijn overlijden werd het voor haar gebouwd, en woonde ze dus opnieuw dicht bij haar zoon Cor.
Na Dieuwertje is het huis bewoond geweest door o.a. de families (Cor) Vlaar en (Simon) Knip. Geheel rechts is jarenlang een bedrijfspand geweest. Eerst een brandstoffenhandel annex handel in sportartikelen (schoenen, shirtjes, kousen, etc.) van Freek Griffioen, later zien we daar een mini-doe-het-zelfzaak van timmerman-aannemer Bloeming. (Spijkers, schroeven en klein gereedschap). De achter het huis staande houten schuur stond eerder aan de dijk, en diende toendertijd als zouterij voor ansjovis. Op bladz. 45 van het kleine boekje is deze afgebeeld.
De man met de pet op is goed onder de loepe genomen. Ongetwijfeld is dat Willem Velt, kruidenier aan de Krimper. Zou hij op weg naar Cor zijn, of zomaar een dagelijks rondjeom?
Het opaatje met kleinkind staat te ver van de lens af om te worden herkend.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk